12 mars 2010

Strassburgare


DSC00232

Månadens sötsak hos Söta Saker är “småkakor” och därmed en utmaning som mamman kastar sig över med största entusiasm. Småkakor är sannerligen ett underskattat fikakoncept och vem fantiserar inte drömskt om de sju sorterna som fanns på kakfaten hos både mormor och farmor!?

I mammans barndom fanns det ett gäng favoriter som man kunde nalla ur mormors kakburkar och däribland var de knastertorra men utsökt goda Strassburgarna – spritsade till perfektion och krönta med en chokladdoppning i ena änden. Pågen hade förr ett patetiskt försök att efterlikna denna delikatess - Strasspågar, men sedan både den produkten och mormor “gick i graven” har det varit eländigt tomt på Strassburgarfronten.

Tant som man blir om mindre än 6 månader torde det sålunda vara dags att ge sig på sitt första Strassburgarbak. Recept fanns det gott om på nätet och inte verkade det särskilt komplicerat alls. Men, tji fick mamman där – det var inte komplicerat, det var OMÖJLIGT att skapa estetiskt tilltalande Strassburgare utan den obligatoriska spritssprutan som mammans mormor naturligtvis hade i sin ägo.

Det är tack och lov inte ofta nuförtiden mamman misslyckas kapitalt med bakprojekt, men under gårdagens bak var det bra nära flertalet gånger att degen åkte raka vägen ner i slaskhinken. Efter vad som kändes som en genomprovning av hushållets alla möjliga och omöjliga redskap som eventuellt skulle kunna bidra till välformade småkakor kapitulerade mamman så småningom till en patetisk rull/kramvariant.Resultatet liknar nu mest bleka mördarsniglar som doppat huvudet i gyttja, men vet ni vad – de smakar ljuvligt, så håll till godo!

Vid morgonens telefonsamtal till den egna modern kunde det konstateras att den omtalade spritssprutan mycket riktigt finns undanstoppad längre söderut i riket, Här är en som ska kassera hem lite användbart ärvegods inför nästa tant-kaks-bak och med stolthet axlar jag nu mormors gamla "spritsmantel"!

Strassburgare, ca 20 st

100 g smör*

½ dl florsocker*

0,5 msk vaniljpulver*

1 ¼ dl vetemjöl*

1 dl potatismjöl

100 g mörk choklad

Låt smöret bli rumstempererat och rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl lite i sänder och rör kraftigt hela tiden gärna med elvisp. Spritsa idealiskt degen genom en krusig sprits (gräddsprits funkar inte!) till längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. Låt svalna och doppa sedan ena änden i smält choklad.

Här hittar du de andra bidragen på temat småkakor.

*ekologiska ingredienser2 kommentarer:

  1. ♥KRAM♥

    SvaraRadera
  2. Tack för snälla ord hos mig och tack för smarriga recept, till och med en usel receptläsare som jag blir sugen på att testa. :)

    SvaraRadera