4 mars 2010

Klimatsmart vardagsmat, mars

Innan man visste ordet av var det mars-månad och sålunda dags att ta en titt på säsongens klimatsmartaste val för tallriken. Fortfarande är det de lagrade svenska och ekologiskt odlade rotfrukterna som dominerar, men för lite omväxling kan man tänka sig torkade ärter, bönor och linser i en gryta eller kanske en hederlig gammal svensk ärtsoppa följd av pannkakor med sylt och vispgrädde idag när det är torsdag. Nyligen provade jag en version på ärtsoppa som skötte sig alldeles själv i mammas gamla lergryta, men för en enkel vegetarisk version erbjuder Kalasgott ett recept här eller den traditionella versionen med rimmad bog från Pickipicki här.

Efter första dagen på jobbet igår var "hemma-maken/pappan" gullig och ställde maten på bordet när den fullständigt utpumpade mamman steg innanför dörren. Konstigt vad trött man blir av att behöva se ordentlig ut och prata vuxenspråk hela dagen - för jag kan ärligt säga att något vettigt blev det inte gjort när man skulle försöka bryta sig in i alla tekniska hjälpmedel och däremellan med diverse kollegor avhandla vad som skett på arbetsplatsen de senaste drygt 14 månaderna.

DSC00193

Vi avnjöt en av familjens gamla trotjänare när det ska vara snabbt, gott, nyttigt och faktiskt riktigt klimatsmart:

Rotfruktspasta med cashewnötter

Ett gäng rivna morötter* och palsternackor*
1 hackad lök*
1 burk krossade tomater*
1 grönsaksbuljongtärning* + ca 5dl vatten
1 klyfta vitlök*
några msk tomatpuré* eller chilisås
1 dl riven ost
en näve hackade cashewnötter*
salt och peppar, ev örter
Fusilli eller penne*

Fräs löken och lägg sedan till de rivna rotsfrukterna. Bryn ett par minuter innan du häller på tomaterna, smular över buljongtärningen och pressar i vitlöken. Låt koka 10-15 min medan du kokar pastan. Precis mot slutet kryddar du såsen och lägger i riven ost och hackade cashewnötter. Superenkel, smaskigt, klimatsmart (med reservation för nötterna som i alla fall är ekologiska och från Saltå Kvarn) och härligt kostnadseffektiv.

Säsongens övriga varor som är klimatsmarta, billiga och som godast nu är:

Potatis
Lök
Persilja
Jordärtskocka
Kålrot
Morötter
Palsternacka
Persiljerot
Purjolök
Rotselleri
Rödbetor
Rödkål
Vitkål
Vitlök
Svartrot
Endiver
Rättika
Pepparrot
Räkor, S, krav finns
Sej
Ostron
Vitling
Sill/strömming
Lubb
Gös*
Gädda*
Abborre*
*problem när
isen släpper
Äpplen (om man har tur)

*ekologiska ingredienser



2 kommentarer:

  1. Bra gjort av maken! Kan tänka mig kontrasterna mellan jobb och hem, vilka före och efter bilder du bjuder på! Eller här och där bilder kanske det kan kallas? Har förresten beställt från Beauty Flash nu, väntar med spänning!

    SvaraRadera
  2. Vi har en massa överblivna cashewnötter hemma så det här får bli nästa veckas vego-middag! Den borde göra sig väldigt bra som ett långkok, känner mig lite kaxig nu när det gick så bra med tomatsåsen.
    Jag är inte lika driven och insatt på vad som är klimatsmart som du men jag jag försöker föra mig själv och min lilla familj i rätt riktning, t ex äter vi mycket potatis och svenskt, nöt och ris max en gång i veckan. vad jag vill säga är: tips på klimatsmarta rätter är mycket välkommet.:-)

    SvaraRadera