13 mars 2010

Färgglad lax

lax

I julklapp fick mamman Sanna Töringers fina bok Vintermat som erbjuder inspiration ända från tidiga advent fram till dagens allra sista (förhoppningsvis!) sluttamp på vintern. Häromdagen var det dags att fylla på omega-3 depåerna med lite välsmakande lax som tillagades enligt Töringers utmärkta recept.

Tyvärr har författaren ingen vidare fokus på att hålla sig till klimatsmarta och säsongsmässiga inhemska ingredienser, men med lite egna modifieringar kan man vara lite snällare mot klimatet i alla fall. I det här fallet bytte vi ut tillbehöret från koldioxidkriminellt ris till svenskodlat ekologiskt matvete. Rätten är hursomhelst både härligt färgstark och utsökt smakrik!

Lax med grön curry, 4 port

500 g laxfilé, ca
lite olja
2 msk japansk soja*
1 lime, skalet
och saften
2 tsk finhackad, skalad färsk ingefära
4 vitlöksklyftor*
1-2 tsk grön currypasta
1 burk kokosmjölk*
3 dl gröna frysta
ärter
200 g färsk spenat*

Skär laxen i små kuber, halstra eller stek dem hastigt i mycket lite olja. Häll över soja och lite av limesaften. Ta av från värmen och låt dem stå så länge och vänta.

Fräs nu ingefära och vitlök i olja tillsammans med currypastan, i en liten gryta eller kastrull. Häll i kokosmjölken, smaksätt med rivet limeskal och resten av limesaften. Lägg i grönsakerna och låt allt bli varmt.

Lägg upp direkt på tallrikar, eller i en serveringsskål. Grönsakerna i botten och fisken ovanpå. Servera eventuellt ris till, eller ännu bättre klimatvänligt ekologiskt matvete eller korn.

*ekologiska ingredienser, bilden är lånad



1 kommentar: