20 april 2010

10-saker-utmaningen, del 35

DSC09892

Garderoben får släppa till igen och ett gäng toppar, en pyjamas och makens skjorta som jag myste runt i som gravidtjock åker vidare till klädinsamlingen. Det börjar bli tråkigt att röja i garderoben, så vi får se var det kan tänkas behövas tas ett tag till nästa vecka.

Min svärfar är som bekant en man som gärna funderar på världens gång och aldrig drar sig för att fråga om sådant han finner oklart. Vid helgens besök med livliga diskussioner runt allt från sannolikheten att ryssen kommer smygande ute på Skaraslätten till fördelarna med en varmkompost, lät svärfar mig också förstå att motivet/målet med mitt rensande i 10-saker-utmaningen inte är kristallklart.

Så....för svärfars skull och för alla andra eventuellt undrande sammanfattas härmed mina två världsliga motiveringar till utrensningsivern. På ett individuellt och rent egoistiskt plan ligger drivet i att jag nu äntligen börjar se skogen för alla träden. Garderoben har tömts på alla "hänger-bara-där-år-efter-år-plagg", kökslådorna innehåller bara det som verkligen används vid normalt bak och matlagning och i förrådet har vi snyggt uppradat sådant som vi använder med jämna eller ojämna mellanrum. Med andra ord vet jag nu precis vad jag har, var jag har det och i och med att det syns när jag öppnar min förvaring så både använder och glädjs jag åt att vi har precis vad vi behöver. Det är tusen gånger lättare att välja kläder när alla plaggen passar både kroppen de ska hänga på och kan kombineras med övriga alternativ och skor.

På ett mer världsligt plan tycker jag att det känns bra att de saker som bara tog upp plats hos oss och aldrig användes nu får komma till användning hos någon annan. De kan "användas färdigt" istället för att hamna på sopberget när jag får ett "rörighetsbryt" och framför allt behöver resurser, energi och eventuella transporter inte användas/genomföras för att tillverka en helt ny vara när en funktionsduglig sådan redan finns i omlopp, om än på fel ställe.

Med andra ord är motivationen på topp och jag är fast besluten att rensa vidare i totalt 52 veckor!2 kommentarer:

  1. Heja på! Tycker det är så roligt att följa din utrensning! Så måste jag väl erkänna att också jag rensar ut, men inte enligt 10-modellen längre (fast det vet du nog). Men det är ju så skönt! Precis som du så tänker jag i den där omloppsbanan och varför ska man ha saker som man inte behöver/använder (undantaget vissa gåvor i prydnadsformat och så... man behöver ju inte vara helt utan onödiga saker).

    Jag ser fram emot 25e maj!

    SvaraRadera
  2. Att rensa ut saker behövs verkligen hos mig med. Det är onödigt att ta upp plats med sådan man nästan aldrig använder. Bättre nytta hos någon annan! Svårt att hitta tid att rensa men jag är också på g med detta.
    Inspirerande att följa andras framsteg.

    SvaraRadera