21 januari 2010

Mera “suppe”

emil

En härligt varm och mättande rätt som ofta lagas hos lilla familjen under den ruggiga delen av året är den här gulaschsoppan. Istället för de traditionella rejäla grytbitarna av nöt innehåller den endast lite ekologisk nötfärs, men har annars den distinkta smaken av kummin och mejram. Hade man dessutom uteslutit den koldioxidkriminella paprikan, så hade man kunnat kalla soppan för både säsongsmässig och klimatvänlig.

Gulaschsoppa, för 4 personer behövs:

2 hackade gula lökar*

2 skalade vitlöksklyftor*, tilltryckta med kniven

1 röd paprika i bitar

1/2 rotselleri i bitar

4 skalade potatisar* i bitar

200 g nötfärs*

1,5 tsk mejram

1,5 tsk kummin

3 msk tomatpuré*

1 burk krossade tomater*

1 L kokande vatten

2 kycklingbuljongtärningar*

salt och peppar*

creme fraiche* till servering

Fräs lök, vitlök, paprika, rotselleri och potatis i en stor kastrull, rör i övriga ingredienser och koka 20-25 min. Smaksätt med salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche och bröd.

*ekologiska ingredienser

I sina tips om klimatsmart mat föreslår Konsumentverket att vi ska äta mer grova grönsaker och mindre växthusodlade för att minska utsläpp av klimatpåverkande gaser. Salladsgrönsaker (inklusive paprika!) är lättanvända grönsaker som vi äter mycket av, men produceras ofta i energikrävande växthus. Ett kilo tomater som odlas i oljeuppvärmt växthus ger 24 gånger högre utsläpp av växthusgaser än ett kilo morötter. Grövre närodlade grönsaker** som odlas på friland är inte bara klimatsnåla, de ger oss också mycket mer näring än salladsgrönsaker.

**morötter, rödbetor, palsternackor, kålrot, rotselleri, vitkål, broccoli, blomkål, lök, purjo m.fl.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar