6 december 2009

Söndagsläsning: Lev enklare

Veckans boktips (boing!) från mamman är Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde. Detta är en högst läsvärd bok som handlar om den raka motsatsen till den sortens liv de flesta av oss ägnar sig åt så här i stundande juletider: stress, måsten, det perfekta firandet, påtvingade besök av/hos mindre trevliga släktingar, för mycket av allt det goda i form av både mat och prylar, osv., osv.

Då det redan finns en massa ingående recensioner av boken (se nedan) tänkte mamman låta bli att återuppfinna hjulet och nöja sig med att konstatera att Lindes bok träffar mitt i prick på den tankeverksamhet jag ägnar mig åt beträffande konsumtion, prioriteringar av vad som är viktigt i livet, rensande i röran och hur man hittar en balans mellan alla de faktorer som spelar in för ett harmoniskt och hållbart familjeliv.

Boken slår an på många kloka perspektiv av hur vi lever våra liv och pressar oss själva till en perfektion och överkonsumtion som inte gör något annat än stressar oss själva och sliter på jordens resurser. Lindes råd är istället att "det handlar om att hitta ett nytt förhållningssätt till livet, tiden och tingen för att vårt materiella välstånd inte ska bli ett fängelse av statusjakt och trygghetsnarkomani, utan en språngbräda till ett liv att växa av." Grandiost kanske, men erkänn att det ligger något i det när vi vid ett eller annat tillfälle jobbat häcken av oss för att köpa ytterligare en pryl som bara hamnat på hyllan.

Om något är boken lite spretig med referenser till många olika personer som tagit aktiva steg för att förändra sitt liv åt det "enklare hållet" och vidare aningen grundlig för oss som kommit en bit på vägen mot att bestämma oss för hur vi verkligen vill prioritera och leva. Är man däremot precis på väg att ta reda på vad det är som verkligen har betydelse i ens eget liv och dessutom ämnar ställa om sin livsstil för att uppnå det, så är boken full med både reflektioner och praktiska övningar man kan göra för att kartlägga sina egna värderingar och de fallgropar man tenderar att ramla i gång på gång. Man får tips om hur man kan skala bort mycket onödigt och fokusera på det man verkligen tycker är viktigt.

Här kan du provläsa en del ur boken och ett par utmärkta recensioner har skrivits av Ann-Christin på Köpstoppsbloggen (del ett, två, tre, fyra) och Jonas hållbara blogg (Ett enklare liv – varför det?, Måste-borde-vill – en livsinventering, Tingen och Tiden ). Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Lev enklare - idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde.

Enligt mamman är Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil bra och mycket läsvärd, men okrönt lev-enkelt-drottning är fortfarande Karin Lilja med sin bok Växla ner - 77 sätt att leva bättre på mindre (och läsvärda blogg här) som är mamman absoluta favorit och recenserades här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar