23 december 2009

Sillsallad utan sill?


Ett absolut måste på julbordet (och för den delen på alla de efterföljande "julrest"-frukostarna) hemma i mammans skånska föräldrahem är sillsallad. Denna rosa härlighet äts på längden och tvären och passar såväl till sill och Janssons frestelse vid jullunchen som på vörtmackan på småtimmarna.

Sillsallad
500 g tärnade inlagda rödbetor*
2 tärnade äpplen
1 tärnad ättiksgurka*
2 inlagda sillfiléer i små bitar*
150 g skinka i små tärningar*
1 msk hackad gul lök*
2 msk senap*
vitpeppar
salt
minst 2 msk vinäger*
2-3 dl vispad vispgrädde*

Allt hackas samman och blandas med grädden precis innan servering. Garnera med ägghalvor och persilja.

Den stackars maken som över åren så smått integrerats i dessa "benhårda" skånska jultraditioner har sakta men säkert fått (åtminstone tillräckligt för att vara artig mot sin sillsvärmande svärmor...) smak för de "döa firrarna" mellan skinka och köttbullar, men än så länge har sillsalladen inte tagits emot med någon vidare entusiasm. Mamman (tillika frugan) har år efter år försökt med tricket att utelämna sillen i en smakportion sillsallad och pedagogiskt kallat den rödbetssallad. Maken går dock inte på tricket och hävdar bestämt att rödbetssallad är något helt annat...som för den delen är gott!


Nåväl, vi har ju snart varit gifta i fem år, så det är på tiden att jag bjuder till och letar upp ett riktigt rödbetssalladsrecept. Hoppas du gillar den här från Julmaten.se älskling...för den är ju HELT annorlunda!

Rödbetssallad
500 g inlagda rödbetor i fina strimlor*
2 strimlade äpplen

0,5 dl fint strimlad ättiksgurka*
1 dl majonnäs*
1 dl lättvispad grädde*
1-3 msk riven färsk pepparrot
salt
vitpeppar

Blanda majonnäs med grädde. Låt rödbetorna rinna av i en sil blanda dem sedan med pepparrot, äpple och saltgurka. Rör ihop allt med majonnäsblandningen, smaka av med salt och peppar

*ekologiska ingredienser


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar