20 december 2009

Lilla ekoreko, vecka 51

Hamnade under kvällens slö-TV-tittande mitt i ett superintressant program om bomull och dess bieffekter på miljö och människor. Mitt i prick för mamman som gått och laddat för en liten avhandling om ekologiska barnkläder, vilket hon så smått börjat få upp ögonen för och nu utforskar när den lille drar igenom storlek efter storlek på rekordtid. Hur kan man växa så snabbt? Om det den lille sötnosen inte drar ner på takten snart spränger han BVC:s längdkurva och kommer att vara huvudet längre än både sin far och mor innan han ens hunnit sätta sig i skolbänken.

Programmet i fråga var Miljöresan (Eco Trip: Episode 2 - Cotton T-Shirt) på SVT24 - en dokumentärserie som utforskar vad som händer med vardagsprodukter på resan från tillverkning till avfall. Idag handlade det alltså om en vanlig billig vit t-shirt till vilken bomullen växte i södra USA och där produkten såldes i en butik på Manhattan. Man blev minst sagt mörkrädd när man förstod vilka ofantliga mängder giftiga kemikalier bomullsodlingarna sprider till naturen och människan, hur idiotiskt bomull och tyg transporteras kors och tvärs över världen för att hålla kostnader nere och helt nytt för mamman var att man använder restprodukter (faktiskt den största delen av skörden) av den extremt hårt besprutade bomullen som djurfoder, med följden att dessa gifter så småningom hamnar på tallriken.

Så, ekologiska barnkläder som sagt, eller kanske till och med generellt kläder tillverkade av ekologisk bomull och förhoppningsvis under schyssta och klimatvänliga förhållanden. För mammans egen del har det i ärlighetens namn tidigare inte funnits en endaste tanke huruvida kläder kunde vara vara varken hälsovådliga för bäraren eller skadliga för miljön och de som jobbar med att t.ex. skörda och behandla, men kombinationen ny liten ömtålig familjemedlem och diverse larm om gräsliga kemikalier i olika plagg har öppnat ögonen på mamman. Lägg till detta ett nuförtiden betydligt större engagemang i att leva hållbart samt en ambition att konsumera sunt och med minsta möjliga klimatpåverkan.

Om vi börjar i änden gift och hälsolarm, så skrev Camilla på Hållbar Livsstil nyligen ett mycket tänkvärt inlägg under rubriken Insikt om giftiga ämnen i kläderna - "jag arbetade som dekoratör inom klädbranschen, ... läkarna misstänkte att två sjukskrivna kollegers symptom, kunde bero på gifterna i kläderna. – Vadå gifterna i kläderna? Finns det gift i kläder? ... – har du inte känt hur det luktar när vi packar upp de nya plaggen? Jo, visst hade jag det, men gift, det verkade ju helt galet!? – Hur kan någon överhuvudtaget komma på tanken att behandla kläder som vi ska bära närmast kroppen med gift?! Jo, det är kemiska ämnen som man tillsätter för att på olika sätt förbättra tygets och plaggets kvalitet, kemikalier finns också i färgerna och från bekämpningsmedel om plaggen t.ex. är tillverkade av bomull…"

Ekologiska kläder (och skor) är ju däremot "rena" och befriade från sådant som kan skada hälsan och miljön. En bra och inspirerande blogg om ekologiska barnkläder (inte att förglömma den fina e-butiken Ecoloco) är Ecolocobloggen och på Naturskyddsföreningens hemsida ger ägaren kloka tips i en intervju:... " satsa på ekologiskt till barnen: – Det är viktigt dels för att barnet ska ha kläderna på sig men speciellt för att skydda miljön... som konsument är det inte alltid lätt att försäkra sig om att kläderna är tillverkade på ett bra sätt - enklaste är att titta efter de erkända miljömärkningarna Eko Sustainable Textile, Global Organic Textile Standard, Svanen, EU-blomman och Bra Miljöval. Därför köper vi bara in kläder av bra kvalitet, som kanske är lite dyrare, men det är inget slit och släng."


Vid vanlig bomullsodling krävs det ett halvt kilo kemikalier för att tillverka ett kilo konventionellt bomullstyg. Till skillnad från vanlig bomullsodling odlas ekologisk bomull utan användning av kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller avlövningsmedel och bevattnas med grundvatten. Skörden på ekologisk bomullsodling blir dock oftast mindre, och därför ligger priset på ekologisk bomull och dess produkter något högre. Dock är bomullsfibrerna som är ekologiskt odlade tre gånger så långa vilket gör att kläderna får mycket högre kvalitet samtidigt som det blir extremt mjukt och skönt.

Bambu är ett annat miljövänligt material som enligt utsago är mycket bekvämt. De naturliga fibrerna är icke allergi-framkallande och har en enastående förmåga att förhindra tillväxten av bakterier. Som växt sprider sig bambun oerhört snabbt utan användande av gödningsmedel och besprutning och är en av de snabbast växande plantorna i världen. Då bambun absorberar 5 % mer koldioxid än andra växter och ger ut 35% mer syre i luften än träd, är användande av bambu i textilier ett miljövänligt alternativ. Kläder gjorda av bambu är också nedbrytningsbara till 100%. Hampa är ytterligarer ett miljövänligt alternativ.

Tips på bra nätbutiker för ekologiska kläder finns hos Asfaltsblomman här och butiker i "riktiga världen" i Sverige här och utomlands här tipsar Ekokläder.


1 kommentar:

 1. Bekämpningsmedel i tygframställning är absurt.
  Såg ett program om indiska bomullsodlare och deras hälsovådliga miljö för några år sedan.
  Obehagligt och tankeväckande.
  Jag har ju turen att ha dels många barn, dels en hamstergen i kroppen , vilket gör att inget som inte är ohjälpligt trasigt, slängs.
  Dessutom finns det familjer i min närhet som "ömmar" för den stora familjen och mer än gärna stjälper av sina barns urvuxna kläder hos mångmamma.
  Allt detta sammantaget gör att jag ytterst sällan behöver köpa något nytt i klädväg.
  Allt utom underkläder är dessutom möjligt att sy själv, vilket jag periodvis roat mig med både till mig själv och åtminstone de två äldsta barnen.
  Annars kan jag bara instämma, ekologisk bomull är det enda rätta.
  Ha en skön julvecka.

  SvaraRadera