4 november 2009

Vad pinsamt!


Läser på DN:s hemsida "Norstedts stoppar den italienska kokboken" - man har nu konstaterat att boken ”Italia Amore” av Caroline Hofberg utgiven i maj i år i stora delar är identisk med texterna i härlige Bo Hagströms ”Solens mat”, ”Solens smak” och ”Solens öar”. Man slutar aldrig förvånas över vad folk tar sig till och jag undrar i mitt stilla sinne om Hofberg verkligen trodde hon skulle komma undan med likheten med en av Sveriges för tillfället mest folkkära matprofiler och vidare om hon kunnat sova gott om natten sedan utgivningen?

Hur kan man bara med och om man nu varken har samvete eller självinsikt att man begår ett fel (och brott!) när man plagierar rakt av - hur kan man sätta sin karriär på spel när man kommit så långt att ett av landets största förlag visar intresse att publicera ens texter? Ofattbart och adjöss till vidare uppdrag i Elle, Allt om mat och Aftonbladet får man tro/hoppas.

Jag drar mig till minnes att det för ett par år sedan var samma sak med TV-inredaren Jimmy Schönning när han i ”Hitta hem” inspirerats lite för mycket av en amerikansk inredningsbok. I det fallet hade fuskpellen vett att erkänna direkt att han översatt och kopierat pga tidsbrist (!) och förlaget drog omedelbart in boken.

Mer på SvD, GP, Aftonbladet och här kan man se en jämförelse av utvalda stycken - piiinsamt Hofberg!


3 kommentarer:

 1. JA ELLER HUR? Vilken idé; jo, jag kopierar lite...nog ingen som märker nåt... Och så finns det så många duktiga författare, fotografer, entusiaster osv. som verkligen förtjänar att få ge ut en bok. Å jag blir så arg!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Jag har börjat att blogga om mitt liv som tvåbarnsmamma, Ni får följa mig i min händelserika vardag. Varje vecka så arrangerar jag tävlingar med fina vinster. Nu i decembermånad kommer det finnas en adventskalender på bloggen, men nya priset bakom varje lucka.

  Besök gärna min blogg: emring.blogspot.com

  Mvh Camilla

  SvaraRadera