4 november 2009

Tomt i plånboken

Vi har på något underligt sätt redan kommit in i november och som vanligt har man knappt en aning om vart året tog vägen och hur stundande juletider plötsligt kunde komma flygande i sådan rasande fart. November innebär för mamman också att sista månaden av totalt fyra månaders köpstopp har påbörjats och det känns nästan lite vemodigt att det spännande experimentet snart kommer att vara genomfört och avslutat. Här kan du läsa om hur och varför utmaningen inleddes den 1 augusti 2009.

Dock kommer det mycket lägligt med en månads sista slutspurt och hård konsumtionsfasta när lilla familjens ekonomi för första gången efter barnafödande fått ta riktigt stryk av en kombination av dålig disciplin, otajmade räkningar och fullständigt klantskalleri. Dålig disciplin har vi haft med att matcha föräldrapenning mot lönefria dagar då makens löning har ett visst eftersläp och mamman för att göra det extra komplicerat fick semesterersättning i förväg istället. Fy på oss!

Räkningarna lyckades såklart rassla in som värsta jackpotten just under denna månad och till på köpet ska resterna av reavinsten på vår lägenhetsförsäljning för 1,5 år sedan betalas just nu. Tack och lov att vi åtminstone varit duktiga på att ha ordning och reda på vinstpengarna.

Men vem är jag att klaga då vi i det stora hela har det väl förspänt och kan unna oss både att stanna hemma med vår lilleplutt lite längre än vad som kanske är brukligt och dessutom klara husägande och vardagen utan att det går någon nöd på oss. Naturligtvis kan vi tacka vår lyckliga stjärna och Riksbanken(!) för att våra Försäkringskassefinansierade dagar sammanfallit med ett fantastiskt förmånligt ränteläge på bo- och billån.

Just billån leder oss in på den sista faktorn som bidragit till behovet av en ordentligt tilldragen svångrem under månaden och detta i sig hamnar på kontot för osannolikt schabbel. Mer om denna tragikomiska berättelse finns på makens blogg här men i korta drag har vi sedan sommaren inte fått några fakturor på billånet, då dessa av misstag betalats av en okänd stackars kvinna med tillika ny bil. Clownföretaget Volvofinans lyckades efter att först av misstag ha satt maken som medsökande på ett lån tillsammans med en för oss okänd man (de hade blandat samman de fyra sista siffrorna i personnumret och därmed kastat in maken istället för mannens fru/sambo), sedan kröna misstaget med att skicka fakturorna på vårt billån till den stackars frun/sambon (som betalat dem snällt i tre månader!). Visst borde vi ha upptäckt detta, men nej, vi levde istället glatt upp de stackars överblivna slantarna...nu ska det såklart korrigeras....i november!

Om man ser sig om i bloggosfären verkar dock just november vara en utmärkt månad att hålla lite extra hårt i slantarna.


Onsdagen den 11 november hålls den första Plånboksfria-dagen initierad av Strumpan & Co, vilken jag naturligtvis hänger på.

Lämna plånboken hemma och upptäck att man faktiskt inte behöver den där kanelbullen på Pressbyrån i väntan på bussen, och man behöver inte köpa den där snygga tröjan just idag utan kan ta det imorgon eller nästa vecka (om det fortfarande är intressant då). Du sparar alldeles garanterat pengar under dagen och du blir medveten om hur mycket smågrejer man köper om dagen, som egentligen är helt onödiga. Läs om hur idén kom till under en knaper månad, här.

Varje år i november firas En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. I år infaller En Köpfri Dag den 28 november 2009. Med två dagar kvar av köpstoppet vid den tidpunkten är jag såklart även med på detta tåg. Mer info finns på En Köpfri Dag-bloggen.

Så det ska nog lösa sig det här också även om plånboken får hållas än mer stängd än vanligt, frysen får ätas ur och vi får njuta än lite mer av gratisnöjet "gosa-med-liten-10-månaders älskling".1 kommentar: