17 november 2009

Surdegen är gräddad


Med lättnad och en självgod klapp på axeln kan det nu annonseras att mamman knådat, jäst och gräddat färdigt surdegen som heter pensionssparande. Det skulle visa sig att det Individuella Pensionssparandet (IPS), som hamnade hos Avanza Bank i Black Rock New Energy Fund (tidigare inlägg här), var rena barnleken att reda ut jämfört med placeringen av de pengar som min hygglige arbetsgivare avsätter för mig, samt de korvören som varje år landar och (förhoppningsvis!)växer hos Premiepensionsmyndigheten PPM.

Först och främst gällde det att med allsköns detektivarbete spåra vilka eventuella pengar som satt och häckade i tjänstepensionen. Glädjande för en tjänsteman/kvinna som mamman har Alecta en utmärkt sida för att kolla huruvida man har tjänstepension hos dem här. När man väl konstaterat att så är fallet loggar man in på deras internetkontor här med sin BankID för att se sin totalöversikt. Strålande! Mina gamla val i Handelbanken Liv (inaktiv) och Länsförsäkringar (aktiva inbetalningar) visade sig vara mindre attraktiva när jag jämförde dem med övriga utbudet på den hjälpsamma siten ITP-kampen.

Handelsbanken Liv var alldeles usla då företaget inte ingår i de åtta förvaltare som i dagsläget är upphandlade att få förvalta ITP-delen och därmed tar ut gräsliga avgifter. Länsförsäkringar åkte dit på sitt dåliga fondutbud av mer miljövänliga/etiska fonder och i dagens läge är alla mina slantar på väg till AMF Fond som erbjöd en kombination av låg avgift och ett bättre fondutbud att välja från. Så skönt att ha fått tummen ur och aktivt tagit ställning. Nu behöver jag i alla fall inte vara bitter på någon annan än mig själv när jag sitter där och mumsar Mjau direkt ur konserven på min ålders höst.

PPM har jag joxat lite mer med under åren och de flesta vet förhoppningsvis hur man tar sig in på PPM.nu och ser sina fondval och hur pengarna har utvecklats. Jämfört med förra årets totala PPM-katastrof i finanskrisens spår och en usel börs var det ju inte helt oväntat att 2009-års utveckling såg riktigt hygglig ut - 85 sköna procent uppåt för egen del! Om man bara tittar krasst på slantarna hade jag gjort riktiga toppenval med mina Indien, Ryssland och Östeuropafonder. Nu är det ju dock så att det har hänt lite i mammans tankar och hjärta det senaste året och ett betydande engagemang för hållbart leverne har växt fram. Må jag gärna vilja uppgradera min Mjau till Sheba, men inte till den milda grad att det görs på bekostnad av koldioxidsprutande oljeindustri och kolkraft i österled. Basta!

Miljömuppen i mig fick vinna och koldioxidsyndarna byttes mot Banco Svensk Miljö*, Folksams Aktiefond Asien** och Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA*** som alla är s.k Miljö/Etiskt märkta. Inte för att det gör dem allt igenom goda, men i alla fall ett steg i rätt riktning. Vi får se hur det hela faller ut!

Sist, men definitivt inte minst kan jag för den som känner sig manad att ta itu med lite aktivt pensionskollande/meckande varm rekommendera den fantastiska sidan minpension.se. På ett och samma ställe har dina uppgifter samlats (man kan behöva lägga till info om sin IPS etc., men detta är en enkel match när man företagit sig övningen ovan) och ger en bild av dina samlade pensionsavsättningar - statlig pension, tjänstepension och privat pensionssparande. På bloggen Mot miljonen finns en bra steg-för-steg beskrivning om hur man effektivt använder tjänsten här.

Om jag skulle ha råkat inspirera någon att ge sig i kast med lite "aktiva Sheba-främjande-aktiviteter" önskar jag dig lycka till och kan meddela att det känns j-kligt bra så här efteråt när det är gjort och man har full koll.

*Banco Svensk Miljö - svensk aktiefond som placerar i företag som topprankats enligt sociala och miljömässiga kriterier. Målsättningen är också att bevaka och neutralisera fondens koldioxidutsläpp. Den begränsade placeringsinriktningen innebär en högre risk än i en traditionell bred aktiefond

**Folksams Aktiefond Asien - fonden placerar i Hongkong, Kina, Malaysia, Singapore, Sydkorea och Thailand. Fonden följer Folksams etiska placeringskriterier gällande mänskliga rättigheter, tobak och miljö

***Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA - bolagen ska bedriva ett för sin bransch relevant miljöarbete och verka för skäliga arbetsförhållanden. Kriterierna är baserade på FN:s och ILO:s konventioner. Vidare är fonden restriktiv till placering i bolag med anknytning till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar