26 november 2009

Lilla ekoreko, vecka 48


Veckans inlägg om lilla familjens ansträngningar att leva ett mer hållbart liv handlar om ekologisk mat och då framförallt råvaror och ingredienser. För den trogne läsaren har det vid det här laget förmodligen framgått att mamman är förtjust i att uppehålla sig i köksregionerna och skulle lite skämtsamt snarast se uttrycket "fastkedjad vid spisen" som ett löfte än ett hot.

Med den lille terroristen runt benen finns det tyvärr varken tid eller utrymme att ägna sig åt den sortens bak- och matlagningsorgier som inträffade före barnalstrandet, men dock lagas det alltid en rejäl middag i huset - vardag som helg. Både mamman och pappan är roade av matlagning och så länge de haft gemensamt bo har det alltid planerats noggrant och veckohandlats för att slippa stress och idétorka efter en lång dag på jobbet eller "i föräldratjänst".

Under just föräldraledigheten har mammans intresse för ekologisk, tillsatsfri och närproducerad mat både ökat och getts utrymme att förverkligas. Med en liten glad "flört"i kundvagnen har det ägnats många timmar åt att botanisera och leta rätt på råvaror och ingredienser som klarar kraven på ekologiskt och tillsatsfritt - närodlat går det tyvärr sämre med just i stora mataffären.

Hursomhelst, familjen som handlar säkert 95% av sina livsmedel på utmärkta Coop Forum i Kungsbacka har gjort det till en grej att utmana sig själva i miljövänligt handlande. Till skillnad från de andra stora livsmedelskedjorna har Coop den fantastiska lilla detaljen på sina kassakvitton att man kan se hur stor del av inköpet (i pengar) bestod av miljömärkta varor. Sakta men säkert har andelen krupit uppåt på familjens kvitton och vid en normal veckohandling ligger andelen miljömärkta varor nu på 45-50% av pengarna vi spenderar. Klart att det finns förbättringspotential, men just nu hamnar en stor post på blöjor som vi tyvärr väljer icke-miljömärkta pga diverse otrevliga läckageerfarenheter med Liberos numera Svanenmärkta blöjor.

För inte många år sedan alls skulle mamman hellre sprungit naken upp och ner för Avenyn än setts mellan hyllorna på Kooperationen, men tänk så man kan förändras. När man nu sakta men säkert förvandlats till en fotriktig ekonörd lockar varken ICA, Hemköp eller någon av de mer kostnadseffektiva alternativen, eftersom Coop helt klart har det bästa utbudet av ekologiska varor. Enligt egen utsago närmare bestämt 1700 varor och lilla familjen tycker i dagens läge att det går att hitta ekologiska alternativ för nästan alla sorters produkter med en liten reservation för smörgåspålägg av kött. Dock har vår butik nyligen lagt till Änglamarksversionen på både skinka och medwurst, vilka smakar utsökt på både macka, i pizza och lasagne.

Lilla familjen jobbar dock vidare på att få upp andelen ekologiska varor i kundvagnen och för att ge oss en extra morot kommer jag i alla framtida recept markera de ekologiska ingredienser vi använt med en *. Tipsa oss gärna om ekologiska alternativ där vi sitter fast med gamla konventionella synder!

Om du inte är övertygad om att det är värt de extra kronorna att välja ekologiskt, så kommer här ett par argument (fler på Coop här):
 • gynnar den biologiska mångfalden och aktsamt om jordens bördighet

 • använder inte kemiska bekämpningsmedel och du undviker därmed också rester av bekämpningsmedel i din mat

 • minskad energianvändning när man inte behöver framställa konstgödsel

 • djuren får beta, böka och sprätta fritt

 • påskyndar utvecklingen av metoder i jordbruket som är energisnåla och kretsloppsanpassade

Finns viljan, men är du rådvill i vilken ände du ska börja finns det utmärkta tips på Coops Ekosmart start som går ut på....gör inga dramatiska förändringar, ta ett steg i taget. En bra början är att välja ekologiskt av sådant du äter mycket av. Bra råvaror ger mer smak och mindre matlagningskrångel. Det enkla är oftast de godaste.1 kommentar:

 1. Men du borde testa: Nature Babycare. 100% nedbrytningsbara blöjor som är 100% klorinfria. De är jättebra, vi har testat dem på vår lille son som är 20månader och de funkar kanon.

  http://www.naty.com/se/Home/tabid/92/Default.aspx

  Hos oss finns de på coop forum.

  /Nina

  SvaraRadera