27 november 2009

Duracellmamman kokar vidare

Det börjar dra ihop sig till stora julbaket och med andra ord är det hög tid att evakuera alla bär som tar upp plats i frysen eftersom mamman varit för lat för att hugga tag i syltandet och saftandet ett tag nu. Det finns kilovis med hallon och körsbär från svärmors torp, björnbär i mängd och några påsar vid det här laget mycket väl frostnupna slånbär och rönnbär. Dessutom är det ju fortfarande, om än kanske på sluttampen, den underbara svenska äppelsäsongen då det ska hamstras och kokas mos inför vintern.


Duracellmamman fick plötsligt lite fart på trumpinnarna och rörde på i sylt och saftgrytorna - resultatet blev en helt fantastisk slånbärssaft och hur många burkar ljuvlig äppelmos som helst. De busenkla recepten kom från den vid det här laget fantastiskt välanvända födelsedagspresenten Safta, sylta och lägg in av Rasmusson/Lundin på ICA bokförlag.


Passerat äppelmos:
4 kg äpple
2 dl vatten
500 g socker* per kg mos
2 tsk askorbinsyra
2 tsk natriumbensoat (motvilligt, men för att undvika ohälsosam bakterietillväxt)
ev. smaksättning - kanel, vanilj, etc.

Skölj och dela äpplena i bitar och koka upp med vattnet tills mjukt - var försiktig så att det inte bränner fast. Passera genom passervagga eller grovmaskig sil. Väg moset och tillsätt rätt mängd socker (kan lätt halveras om man inte vill ha mosen så söt), koka upp under omrörning på svag värme. Rör ut askorbinsyra och natriumbensoat i lite mos och häll tillbaka i grytan (nu inte längre på plattan). Häll upp på varma rena burkar. Förvara i kylen

Slånbärssaft:
4L (ca 2 kg) frostnupna slånbär
1 liter vatten
1 kg socker*
2 krm natriumbensoat

Skölj bären. Koka upp vatten och häll över bären i en stor bunke - låt stå kallt i 24 hr. Sila, koka upp på nytt och häll över bären iugen - upprepa 3 dagar i följd. Häll genom silduk och låt självrinna ca 30minuter sista gången. Koka upp, tillsätt socker och låt koka upp på nytt. Skumma väl och rör ut konserveringsmedlet i lite saft innan det blandas i. Häll upp på varma flaskor och förvara svalt. Underbart gott!

*ekologisk vara

1 kommentar:

  1. Heja, vad energisk du är. Hemkokt äppelmos är sååå gott, men här var så dåligt med äpplen att det inte blev något. Tyvärr.
    Men i våras prövade jag att göra äppelsylt, av köpeäpplen.... åpplen i bitar fick koka med vatten och en kanelstång. När de var lite mjuka så tillsatte jag socker och malen kanel. Det blev sött, men jättegott.

    Kram/Mojebarn

    SvaraRadera