25 november 2009

Ljus i vårt hus

Adventstider närmar sig med stormsteg och lilla familjen är precis som de flesta andra skandinaviska familjer barnsligt förtjusta i att fylla hemmet med levande ljus. Högt och lågt (okej, nuförtiden inte lägre än vad 78 busiga-cm når!) står det såväl kronljus som värmeljus som brinner från mörkrets inbrott till läggdags.

Ett av mammans löften att ta itu med som 34-åring var att skippa alla miljövidriga paraffinljus och istället köra på enbart 100% stearin. Detta är minsann inte lätt med tanke på butikernas utbud, men vi har faktiskt lyckats riktigt bra på den här punkten. Inte nog med att det känns skönt att de x hundra ljus som bränns upp i lilla familjens hem i alla fall inte orsakar en massa onödiga koldioxidutsläpp vid tillverkningen, utan på köpet brinner ju dessa lite dyrare ljus vackrare och framförallt längre.

Den utmärkta sidan En lagom dos grönt.se hade igår en läsvärd artikel här om hur man kan dra sitt lilla strå till stacken genom att satsa på ljus av 100% stearin. I sammanfattning gick det ut på att de flesta ljus i butikerna tyvärr är tillverkade av paraffin, vilken görs av olja och därmed orsakar mycket mera koldioxidutsläpp än stearin som tillverkas av animaliskt och vegetabiliskt fett. Stearin är dessutom biologiskt nedbrytbart och av högre kvalitet än paraffin.

Lilla familjen inhandlar numera sina 100% stearinvärmeljus på Plantagen som säljer det danska märket Asp-Holmblad (100 st för 99 kr) och glädjande nog har IKEA nu äntligen stoppat 100% stearin i sina Jubla kronljus. Vi betalar så gärna den lilla höjningen på 10 kr som det kostade - nu 99 kr för 50 ljus. Artikeln ovan tipsar också om Delsbo Candels antikljus som för en extra bonus är tillverkade i Sverige - 29 kr för 8-pack och säljs på bland annat Ica, Rusta och Clas Ohlson. DUNIs ljus är Svanenmärka och kostar ca 34,90 för en 10-pack.
Sist men inte minst, glöm inte kolla batterierna i brandvarnaren inför denna ljustäta säsong och passa på att läsa på om lite säkerhetstips hos Räddningsverket här. Senast igår gjorde mamman ett tappert försök att bränna ner lilla familjens fina hem genom att placera dagens post aningen för nära ett par brinnande värmeljus - ajabaja mamma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar