19 november 2009

Lilla ekoreko, vecka 47


Det börjar så smått dra ihop sig till julklappstider och i år kommer detta att sammanfalla med mammans återkomst till konsumtionshysterin. Köpstoppet går mot sitt slut och i december slungas man (självvalt såklart!) åter in i karusellen. För min egen del hade det varit helt utmärkt att förlänga köpstoppet ett bra tag till och därmed ha en lysande ursäkt för att slippa slåss och köa med Sveriges alla andra stressade julklappsköpare. Men har man som vi en egen son som firar första julen och första födelsedagen inom en dryg vecka, en sprillans ny babykusin att uppvakta och fem storkusiner som av tradition utbyter gåvor så är det "klappjakt" som gäller.

Dock blir det i år definitivt inte tal om de garanterat migränframkallande besöken på BR och Toys ´R Us som tidigare år idiotiskt nog förlagts alldeles för nära julafton med en desperation att hitta något som kan passa 5 syskonbarn i åldrarna 5-13 år (= mission impossible för barnfria 30+ släktingar med mycket tänk om vad barn borde gilla...) .

Att bli förälder själv har lockat fram mycket funderingar hos mamman om vad man vill plantera för värderingar hos sina (...och andras barn!) och lägg därpå en ny ambition att leva mer hållbart. Med andra ord är leksaksaffärer á la migränframkallande-plast-slit-och-släng-skräp definitivt ute ur bilden och de äldre syskonbarnen får finna sig i att (ingifta!) faster styr och ställer och anser att upplevelsekonsumtion är mer hållbart än plastmanicker.

Gällande de små knattarna har mamman så smått börjat förkovra sig i utbudet av ekologiska och hållbara (på flera plan!) leksaker och slukar med hull och hår alla tips hon springer på. Häromveckan hade ecolocobloggen en intressant intervju med eldsjälarna på Ekokul här som gav nägra utmärkta tips om hur man gör ett bättre val i leksaksdjungeln:
  • Välj trä eller tygleksaker, eller material som är långsiktigt hållbara eller nedbrytbara
  • Välj ekologisk bomull för tygleksaker med stoppning av ull eller eko-bomull - vadd är flamskyddsbehandlad
  • Träleksaker – gärna med FSC-märkning eller i gummiträ eller bambu
  • Om du köper plastleksaker - välj PVC-fria (som inte innehåller ohälsosamma mjukgörare)
  • Rättvist leksaker är inte lätt att hitta - ju fler som köper dem, desto större blir utbudet
  • Köp begagnat, byt eller ge bort

Hellre hållbart bloggen funderade runteventuellt giftiga substanser på gosedjur här. Det handlade om att gosedjur oftast inte är tvättbara och att de om något ligger ju tätt inpå barnet - klart värt att fundera vidare på.

Lära Leka säljer leksaker under mottot "ger dina barn en bättre hälsa och ren miljö"

Touffie...lek för en grönare värld har mer bra tips om etiska leksaker här och för en grönare leksaksjul här

Med förhoppningen om att lilleman inte själv loggar på datorn (inget är omöjligt då den lille spjuvern häromdagen fixade TV:n, stereon och Wii-spelets on-funktioner på en och samma dag...) kan det avslöjas att det här hemma planeras för mjukdjur från härliga Krabat, dragleksaker i trä, en kramgo planet och lite annat smått och gott!

Har du några bra butiker att rekommendera som säljer ekologiska och/eller rättvisa barnjulklappar?



5 kommentarer:

  1. Med en egen barnaskara stor som en mindre dagisavdelning, är det hemmapulat, återanvändning och förbrukningsattiraljer som gäller.
    De stora är just så stora att de oftast, tråkigt nog kanske, får julklappspengar att använda efter eget huvud.
    De mindre överöses med böcker, papper, pennor, pysselmaterial i tid och otid.
    Just böcker kan inte bli för många.
    Just tankarna på rena material är annars sådant jag närt ända sedan mina stora föddes, tidigt 90-tal när "alla" andra föräldrar gladeligen rusade till närmast större plast-och-oljuds-leksaksaffär.
    De enda bra plastleksaker jag hittat är lego, alltid användbart.
    Ju mer skapande lekar man kan bidra till, dessto bättre beställt blir det med fantasin.
    Fortsatt trevlig vecka!

    SvaraRadera
  2. Bra tankar!

    Är man lite pysslig kan man ju sy saker själv, allt från små söta prinsessväskor (om du har prinsessor i släkten) till hårband och coola hattar. Annars är mitt idéomfång inte så stort.

    Tack för din kommentar hos mig! Jag kämpar på med mina 10... Det har ju faktiskt hunnit bli en hel del som är utsorterat även hos mig! (Ni får ju se det lite i efterhand, så...)

    Ibland känns det inte som att det gör så stor skillnad - men det faktum att böckerna inte står i dubbla rader kanske säger något... (Det värsta är väl alla banankartonger med böcker som är gömda på andra ställen än i bokhyllan.)

    Kramar från Esbe!

    SvaraRadera
  3. Jag har beställt 2 boxar Happy Mais till Skruttans två kusiner som är 5 år! Nu var jag ju TVUNGEN att googla, för jag blev själv lite nyfiken på fler nätbutiker och då hittade jag den här länken http://www.ecoshopping.se/?cat=3&subcat=4

    SvaraRadera
  4. Hej Mimmi!
    Verkligen ett tänkvärt inlägg! Dessutom leker ju inte barnen med leksakerna man köper, så det är verkligen resursslöseri på alla plan! De vill ju hellre pyssla, eller leka rollekar, läsa böcker och sånt. Sällan plockar de fram plastdockhuset och leker med alla plastpryttlar som hör till det. Men hur är det med Lego?? Är det PVC-plast?? För det tycker mina tjejer är kul, ibland :)
    Jag tycker också att upplevelser är mycket bättre än prylar! Man får väl slå in upplevelsen i ett paket :)
    Och tusen tack för din jättegulliga kommentar hos mig :) Jag blev så glad och varm i hjärtat när jag läse den :)
    Kram kram Anna

    SvaraRadera
  5. Den kramgoa planeten från Ekokul är underbar. Kan användas både för att lära sig geografi, ligga och vila på, kasta boll och bara gosa med. Vi gav bort en sån till vår favoritettåring häromdan och han har nu lärt sig på vilken sida jordklotet Sverige ligger :-)

    Loa

    SvaraRadera