20 november 2009

För full hals


En av mina favoritbloggar för ett gott skratt och fantastiska bilder är [En bulle ur ugnen]. När jag som vanligt kikade in idag blev jag påmind om kampanjen Väsnas.nu som firar 20 år med FN:s barnkonvention och vidare uppmärksammar barns rättighet att bli lyssnade på.

Barnkonventionen säger bl.a. att barn ska behandlas lika och rättvist över hela världen och kampanjen tar fasta på att barn har rätten att säga sin mening i alla viktiga frågor som rör dem och att vuxna är skyldiga att lyssna! I lilla familjen är det för tillfället en viss liten herre som utövar sina rättigheter å det bestämdaste, även om det ännu handlar mest om enstaviga utdragna vrål mer än någon form av välformulerade argument. Sänggående, påtagning av blöja samt ytterkläder verkar vara de situationer som lilleman känner ett skriande behov av att bli hörd av sina (svettiga!) föräldrar. Om mamman idag lyckas fånga denna cirkus kommer filmen att läggas upp på Väsnas.nu här.

På en litet seriösare nivå anordnas det idag en massa aktiviteter för att uppmärksamma Barnkonventionen och effekten den har på våra samhällen:

  • En högnivåkonferens om barnets rättigheter inom ramen för det svenska EU-ordförandeskapet med bl.a. drottning Silvia och socialminister Hägglund som talare
  • Igår hölls en konsert i Berwaldhallen som gästades av ett stort antal kungligheter av vilka många själva har ett stort engagemang för barns rättigheter i sina respektive länder
  • På initiativ av drottning Silvia så har sju av Sveriges barnrättsorganisationer* gått samman med myndigheten Barnombudsmannen för att gemensamt öka kunskapen om barnkonventionen i Sverige

Tycka vad man vill om monarki och kungligheters särställning i samhället, men personligen anser jag att såväl drottning Silvia som hennes båda döttrar inom det här området gör en strålande insats både för världens alla barn och vidare för att "berättiga sin existens" som instutition, rätten att lyfta apanage och alla andra konstigheter de fötts/gift sig till.

Själv är mamman ett stort fan och sponsor av arbetet Barnfonden utför för barn runt om i världen, vilket jag skrivit om här.

*BRIS, Childhood, ecpat, Plan, Rädda Barnen, SOS-barnbyar och UNICEF

Mer på SvD, DN, DN, DN, Sydsvenskan,

Andra bloggar om detta här och här

1 kommentar:

  1. Jag är kanske inte rojalist fullt ut men med tanke på vad vi får för pengarna när det gäller hela kungahuset och hovstaten, är jag övertygad om att de 112 miljoner det kostar ger mer tillbaka. Jag kan då nämna att ex.vis kronofogdemyndigheten kostar dryga 1500 miljoner!
    Gråpäronet

    SvaraRadera