5 november 2009

Cup of tea?, del 1

Mamman bodde under sju långa (men under inga omständigheter svåra!) år i England för studier och de inledande stegen av karriären(?). Nu har hon faktiskt redan varit hemma i Svedala precis lika länge som hon var borta, men speciellt så här på höstkanten kan det komma lite abstinens efter en svunnen tid. Inte beror det på saknad av väderleken och definitivt inte på en fetisch för iskallt inomhusklimat, men däremot på att det under hösten i England firas en hel del mysiga högtider.

Därutöver kunde man ju närhelst avnjuta allsköns kultur på Londons välmatade och överkomliga (om man kunde knepen och inte lät sig luras i turistfällorna) teaterutbud eller kura inne på en mysig pub för att komma undan snålblåsten eller ett eventuellt katastrofalt snöoväder bestående av två hela flingor. För att spä på de nostalgiska återblickarna och kanske bidra en smula till allmänbildning i brittiska traditioner, beteende och kanske dumheter(?) tänkte jag slå till med ett återkommande inslag under rubriken "Cup of tea?". Vi får se var det tar vägen....

Just i kväll firar i alla fall miljoner britter Bonfire Night eller Guy Fawkes Night med stora brasor, festliga fyrverkerier och en pint eller två om man uppnått tillräcklig ålder. De mindre håller sig till rostade kastanjer eller en hotdog eller två som grillats över det stora bålet - liknande våra Valborgs/påsk (Bohuslän) eldar. Lite grymmare kan det dock se ut på de brittiska öarna då det ovanpå brasan finns en halmdocka föreställande boven Guy Fawkes.

Bonfire night är en gammal tradition som varje år firas den 5 november i åminnelse av misslyckandet av den s.k. krutkonspirationen 1605. Ursprungligen var seden en protestantisk protest mot det katolska helgonfirandet, men nuförtiden är det mest en ursäkt att ha trevligt tillsammans under den mörka novemberkvällen.

Krutkonspirationen var en sammansvärjning, som några katoliker i England ingick i syfte att spränga det brittiska parlamentshuset och den protestantiske kungen Jakob och hans familj för att istället införa katolskt styre. Huvudmännen hyrde en källare under överhusets sessionssal och samlade där tunnor med krut. Den 5 november 1605 när parlamentet skulle sammanträda åtog sig en viss Guy Fawkes att tutta på krutet. Några av de sammansvurna ville dock rädda katolska parlamentsledamöter från en säker död, vilket ledde till att planen avslöjades och Fawkes greps och bränns nu symboliskt på bålet den 5 november vareviga år.

Man får väl klassa hela kuppen som ett stort misslyckande och följden blev en strängare behandling av katolikerna i England många hundra år därefter. Att börja prata katoliker och protestanter i Storbritannien är förresten ett säkert sätt att skaffa sig ovänner och förstöra den trevligaste av bjudningar. Skulle du råka vara på andra sidan engelska kanalen den 5 november finns det på Visit Britain en guide till Top 10 Bonfire nights and fireworks displays.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar