11 oktober 2009

Mamma söker


bonde....eller i alla fall tillfällig kontakt med alla de trevliga odlarna på Bondens Marknad. Lördagen lyckades som omväxling locka lilla familjen in till stora staden, då det fanns en mamma som suktade efter underbara närodlade grönsaker, en pappa som fått ett akut behov att provlyssna och hota att lägga en hel förmögenhet på nya högtalare (inget rent spel att locka frugan sin med att dagens stora klumpiga kolosser kommer att försvinna ut till förmån för i stort sett osynliga små väggmonterade vackra (?) mackapärer !) - och så klart den lille charmknutten som älskar att flirta med alla nya människor man kan spana in från vagnen.

Som vanligt var besöket på Bondens Marknad en stor succé och barnvagnen gick knappt att rubba efter den lastats med tonvis av underbara rotsaker, potatis, kålhuvuden, stinkig getost, en påse grönkål och tillräckligt med persilja att täcka vinterns behov. Schalottenlök kom med hem i mängd, liksom jordärtsskockor och en påse spännande blå Kongopotatis att testa i någon kul anrättning. Åh, vad jag älskar dessa skördetider!

När vi ändå rörde oss i fina Haga blev det nödvändigt att besöka ett par butiker som mamman var sugen på. Vi tittade snabbt in på det underbara surdegsbageriet Alvar och Ivar på Kastellgatan och njöt av bröddoften och spenderade sedan en lång stund i underbara barnbutiken Tant Grön vid Skanstorget. Nyöppnade Tant Grön är absolut en leksaksbutik i mammans smak med härliga genuina leksaker i trä och tyg, ett fint utbud av klassiska Elsa Beskow-böcker och en massa pedagogiska prylar. Hit bär det definitivt av när det närmar sig jul och lillens födelsedag den 1 januari.


Gällande de egna odlingarna var det idag dags att trotsa duggregnet och se till att natta lilla trädgården för säsongen. Mamman knatade runt i timmar för att få ner alla vårlökar, plocka de sista tomaterna som får bli en marmelad på gröna tomater, tömma och spola ur alla sommarkrukor, plantera en efterlängtad buddleja (sonen måste ju få beundra de fina fjärilarna på nära håll nästa sommar) och täcka över och mysa till höstodlingarna i odlingslådan.
Det blir faktiskt ännu en bock i rutan över saker att göra som 34-åring då jag nu lyckats utöka mina odlingar dels med nya sorter, och dels så att säsongen blir längre. Med lite tur kommer vi att ha grönkål och vintersallad till jul, machésallad, morots-, palsternacks- och rödbetsprimörer redan i april och sedan vår egen vit- och salladslök. Hoppas, hoppas att det går som man önskar sig! Än så länge ser det i alla fall lovande ut, då alla de små fröna skjutit upp små skott och grönkålen växer på dag för dag. Måtte nu inte kung Bore härja allt för vilt över mina skyddslingar.

Så här vackert blommar fortfarande mina Passionsblommor som därmed skaffade sig ett par veckors dispans innan de blir nerklippta och får flytta in för hösten.1 kommentar:

  1. Hej,

    Jag är en designstudent som jobbar med ett projekt där vi ska ta fram en förpackning för närproducerade potatisar. Av din beskrivning att döma antar jag att du köper närproducerade potatisar. Vilket är det främsta problemet du stött på med just potatisförpackningar?

    Tacksam för svar/

    Jonas

    SvaraRadera