12 oktober 2009

10-saker-utmaningen, del 8

Veckans insats i 10-saker-utmaningen blir som följer:

  • två miljövidriga rengöringsmedel som aldrig används (farligt avfall på tippen)
  • kokbok om kyckling som aldrig varit särskilt populär bland husets kockar (loppis)
  • en film som för allt i världen är ny och med favoriten Richard Gere, men som var alldeles för förutsägbar och trist (loppis)
  • ett par ljushållarer som blivit mycket lite använda bland hushållets andra 2500 ljusstakar/hållare/lyktor (loppis)
  • ett par bruna skor som dömdes ut häromåret på stil- och färganalys (Tradera)
  • en brun handväska med samma problem som skorna (loppis)
  • ett halsband som dömts ut på samma sätt - mammans favoritfärg brunt var så fel det bara gick att vara! (loppis)
  • en färdigläst pocketbok (loppis)
  • en topp som använts flitigt och färdigt (klädinsamling)
  • ett fult bälte (loppis)

Den som läser om ovanstående kassering av bruna accessoarer och eventuellt är lika kritisk som min make kan få för sig att en dyr färg- och stilanalys var det dummaste man kunde göra för plånboken och garderoben, men si där har ni alldeles fel. Bortsett från att vi häromåret var fyra kompisar som fick oss en genomrolig och mycket minnesvärd kväll på Make it Agneta här i Kungsbacka, så har tipsen och råden vi fick varit fantastiskt användbara. Maken var livrädd att denna i sig ganska kostsamma aktivitet skulle resultera i en helt tömd garderob och sedan en återuppbyggnad för många sköna tusenlappar. Visst fick han på sätt och vis rätt att garderoben behövde rensas på många av de gamla färgerna som man trodde sig passa i och framförallt på mängder av tidigare reaköp som aldrig känts riktigt rätt och därför förblivit oanvända.

Vi tyckte själva att vi var smarta som i viss mån bytte kläder som tidigare bott "i fel hem" mellan oss kompisar , men den största fördelen har trots allt varit att det inte blivit ett endaste idiotiskt impulsköp sedan stilanalysen. Utrustad med den lilla boken man fick med sig hem är man alltid på sin vakt gällande färg, form och skärning när man ger sig ut i butiksdjungeln. Inte ett enda idiotiskt reaköp har det blivit och jag har sakta men säkert byggt upp den förvånansvärt begränsade basgarderob av kvalitetskläder man behöver (nu ska jag bara se till att komma i den igen!). Därtill byter man sedan ut sina accessoarer och mer säsongsbetonade toppar och liknande. Ursmart och jag är jätteglad att jag slutligen kom underfund med vilken sorts plagg, skor, väskor, etc. jag ska titta efter och kan fullständigt ignorera allt det där som inte är för mig - 3/4 ärm, spetsiga skor, ursnygga höstfärger i brunt och grönt, och ett par andra sorger....

Jag kan varmt rekommendera den lilla investeringen i en bra stil- och färganalys för att på sikt spara både mycket pengar och irritation över att man inte känner sig "rätt" i sina kläder. För den som inte vill punga ut med en tusenlapp eller två, så kan jag varmt rekommendera Camilla Thulins bok "Stil : inspirerande råd och praktiska tips om personlig klädstil" som just nu finns på Åhléns bokrea för 98kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar