9 oktober 2009

Grattis Barak!


Dagen till ära ett extra inlägg av sällsynt nyhetskaraktär från vår lilla värld som annars inte upptas allt för mycket av världspolitiska händelser utanför babygrötens- och ekogrönsakernassfär. Som den en gång för länge sedan statsvetarutbildade nörd man är och med på den tiden specialisering mot internationella relationer och den globala maktbalansen höjer mamman idag fredagens rödvinare och skålar för det glädjande beskedet att Barak Obama tilldelats Nobels fredspris 2009.

Med tanke på Obamas engagemang, närvaro och prestigelösa attityd är det härligt att se kommitténs motivering att "Obama får priset för sina extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk". Knappt har karlen tillträtt sitt ämbete och fått oss att glömma mardrömmen Bush, så tilldelas han redan ett av de finaste betygen man kan få på att man bidragit, eller ännu bättre fortsatt bidrar till, ett nytt klimat i internationell politik. "Internationell diplomati har återfått en central position, med en betoning på FN:s och andra internationella organs roll", skriver kommittén. Det är också "väldigt sällsynt att en person i samma utsträckning som Obama har fångat världens uppmärksamhet och skapat sådant hopp om en bättre framtid".

En eloge till Norska Nobel-kommittén från lilla mig för att man sticker ut hakan och ger priset till en livs levande dynamisk person som förhoppningsvis hinner med en massa mer på sitt ämbete. Måtte bara frugan hans också få den uppmärksamhet hon förtjänar för att ha dragit igång inspirerande ekoodlingar på gräsmattan framför Vita Huset. Klart ett presidentpar i min smak!

Lite bonusmaterial från DN...President Obama installerades bara tio dagar före den 1 februari då det var deadline för nomineringar till fredspriset.

- Förre presidenten Jimmy Carter tilldelades Nobels fredspris 2002.

- Bara två sittande presidenter har tidigare fått priset: Theodore Roosevelt, 1906, och Woodrow Wilson, 1919


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar