9 oktober 2009

Mmmm, lammkött!

Häromdagen berättade jag om den fina köttbutiken Taylors and Jones på Kungsholmens som förra helgen försåg oss med ett finfint "boneless leg of lamb" till lördagskvällens supé. Ätande och köpande av kött är numera något som får mamman att fundera lite extra då det ofta debatteras som en stor bov gällande koldioxidutsläpp. Allt från framställning av foder, till transporter och det underbara fenomenet kopruttar bidrar ju till negativa klimateffekter, så det är klart en poäng att tänka sig för både en och två gånger innan man sätter tänderna i en stor härlig biff.

Lilla familjen är lite väl förtjusta i sina animaliska proteiner för att kunna tänka sig att ge upp dem helt, men dock försöker vi handla och konsumera mer medvetet. I största möjliga utsträckning köper vi ekologiskt kött (makens smörgåspålägg och en och annan kryddstark korv är svår att hitta med ekologisk stämpel) och mamman har mer och mer börjat se sig om efter alternativ till de pruttande korna. Vi hoppas på en del vilt nu i höst och när det inhandlas biffar blir det från naturbeteskossor.

Vidare har mamman förutsatt sig att i det närmsta experimentera lite med lammkött (den sortens hon hittar i kyldisken på Coop alltså!) och därav lördagens pysslande med ett utsökt stycke marinerat "leg of lamb". Lamm och får pruttar säker också, men om man läser på t.ex. Miljöpartiets "Rätt att veta" står det så här: "Bland köttvarorna tillhör lamm de miljömässigt bästa alternativen. Om du väljer svenskt lamm bidrar du till de öppna landskapen och den biologiska mångfalden. Om du dessutom väljer KRAV-kött minskar användningen av gifter i jordbruket."

Så till det utlovade receptet då för fyra hungriga personer:

800g leg of lamb eller annat rejält stycke lamm marinerades i
saft och skal av en citron
3 stötta kryddpepparkorn
1 msk mynta (som vi den här gången uteslöt på önskemål från en smakkänslig höggravid syster)
3 pressade vitlöksklyftor
olja
salt och peppar

Stek snabbt runtom i smör innan köttet ugnsteks i 175C till innertemperatur på 62C. Låt vila i 30 min inlindat i folie.

Till åt vi blandade ugnsrostade grönsaker som marinerats (dvs stekts indränkta i):
saft av en citron
2 msk vinäger
1 tsk honung
1/2 dl hackad persilja
timjan och rosmarin
olja

När grönsakerna var färdiga strödde vi över 1 dl rostade hasselnötter - mumseli mumseli mumsan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar