25 september 2009

En tagg i rumpan

Gårdagen bjöd på mer indiansommar och vad passar då väl bättre än en lång bärplockartur för mamman och lillen. Länge har mamman spanat och spanat på en alldeles gyllengul havtornsbuske invid vägen och nu var det hög tid att se till att förebygga risken för att lilla familjens bil rätt vad det var skulle hamna i diket på detta ställe.


Det visade sig dock att det fanns en anledning som hette duga till att denna fina buske fick stå alldeles orörd av konkurrerande bärfantaster, då den var fullständigt inkapslad av 3 meter höga vresrosor. Inte ens den entusiastiska mamman vågade gå i närkamp med dessa taggiga bjässar utan nöjde sig istället med att plocka fina nypon till ett planerat nypon/äpplemos kok.

Tack och lov att mamman besegrade lustan att forcera busken, då den visade sig vara en riktigt ättrig jäkel. Tydligen misstyckte den att mamman roffade åt sig dess röda fina frukterna och passade på att snärta till den stackars oskyldiga plockaren med sina långa taggiga grenar. Ont som attan gjorde det och stackars maken fick vara uppe till sent efter midnatt för att plocka elaka taggar på baksidan av den ojandes och ajandes frugans lår. Föga förvånande undrade han "vad sjutton skulle du inne i busken att göra?". Plocka fina bär såklart!

Till mammans stora lycka dök det dock helt oväntat upp en annan havtornsbuske dignande med bär alldeles intill vägen på promenaden hemmåt. Jippi! Visst blev fingrarna alldeles sönderstuckna och visst sved det när den syrliga juicen sipprade in i blämmorna, men det var såååå värt varenda smärtimpuls. Väl hemma kördes bären i råsaftcentrifugen och saften koktes tillsammans med socker och pektin till två härliga burkar fulla av gyllengul havtornsmarmelad. En mycket lyckad havtornspremiär med andra ord, trots en och annan öm finger och ett perforerat lår.Som sista bonus dök det längs med vägen upp ett äppelträd som bjöd på en barnvagnskorg alldeles full med fina fasta äpplen. Nu blir det moskok tills korna kommer hem!

1 kommentar:

  1. Du är inte dålig du ha ha! Men vad gör man inte för lite marmelad!

    Ikväll firade vi makens födelsedag med härlig ost och just det...havtornsmarmelad som vi köpte på Öland, så himla god att man nästan dör!

    Jag har allt sett alla dom där havtornsbuskarna längs vägen, dom ser för läckra ut, undrar om man skulle plantera några i trädgården? Grejen är att dom sprider sig nåt alldeles förskräckligt men vad gör väl det när man sitter vid bordet och smaskar härlig marmelad!

    Kram från "den hemliga äppleträdgården i Onsala" ;-)

    SvaraRadera