24 september 2009

Burkmat


Med risk för att alienera den delen av min läsekrets som själv har små barn (och ett ständigt dåligt samvete för huruvida prinsen/prinsessan verkligen får i sig tillräckligt med näring) tänkte jag skriva ett par väl valda ord om barnmat på burk och andra halvfabrikat för våra älsklingar. I mitt eget fall råkar det ju vara så att kombinationen av ett brinnande intresse för matlagning och en allmänt anal läggning till fördel för ekologisk och närproducerad mat har gjort att barnmat på burk eller andra halvfabrikat inte hitentills varit något vi plockat hem från butiken.

Vid lite längre bortavaro från hemmet och vanliga köket häromveckan verkade det praktiskt att för säkerhetsskull ta med ett par burkar från vännerna på Semper och Hipp. Båda har ju ett ekologiskt utbud (om än begränsat för Semper) och Semper ska ju vara tillverkat i Sverige (Eslöv enligt egen utsago). Hipp däremot åker lastbil från Tyskland och diskvalificerar därmed sig själva när alternativ finnes. En titt i barnmatshyllan sade mycket snart mamman att detta är uppenbarligen Big business! Bara burkarna tog upp säkerligen 20-30 hyllmeter och därtill kommer lika många meter välling av alla de slag, gröt, mellanmål av frukt med eller utan ris/havre/etc., barndryck och en väldig massa mer. Oj, vad jag har missat när jag bara haffat en Hipp modersmjölksersättning i förbifarten.

Jag ska inte provocera mer på fronten om burkmatens vara eller icke vara, då det naturligtvis är upp till var och en att välja vad som är bäst för ens lilla skyddsling och vad som passar in i föräldrarnas och barnens rutiner och vardag. Men dock tänker jag kosta på mig ett par reflektioner om producenternas varor och marknadsföring. Hur i hela fridens namn tänkte Semper när de lanserade sin ekologiska och närproducerade Äpple och Banan puré? Mycket intressant definition av närproducerad, då det uppenbarligen bara gäller själva mosningen av äpplet och bananen (glöm att den lille gule böjjen färdats 6 veckor på en bananbåt från Västindien!) och tillsatsen av risstärkelsen, äppeljuicekoncentratet, citronsyran, askorbinsyran och vattnet. Åh förresten, jag glömde säga att den innehåller 22% äpple och 20% banan - hmmmm, borde det inte stå risstärkelsevatten med smak av äpple och banan??

I övrigt har jag väl inte så mycket att säga om det ekologiska och närproducerade Semper-sortimentet förutom att jag inte kan förstå varför min älskling behöver få risstärkelse i varenda rätt vare sig det är pasta eller potatisbaserat. Här hemma funkar det så bra så att köra 100% grönsak utan att dryga ut med vatten och stärkelse... Pris är ju kanske inte det första man prioriterar när man köper mat till sin finaste lille ögonsten, men nog är väl dryga 6kr hutlöst för 47g potatis 51g plasternacka i Sempers ekologiska Palsternacks och Potatis puré (Palsternacka* (38%), Potatis* (35%), Vatten, Vegetabilisk olja (raps).!? Men det är klart, man får ju en skvätt olja och ca 30 g vatten på köpet också...och en fin burk med lock som behöver återvinnas. Två burkar om dan och 4-månaders gullungen har ätit rotfrukter för 84kr den veckan - inte illa. Hemmagjort på 5 min i mikron skulle det bli dryga 12 kg potatismos, vilket definitivt skulle vara mer än en vecka och flera månader för den delen för de flesta normalbebisar.

Välling gillar inte vår lille prins så det är inte aktuellt, men däremot slog jag ett öga på grötpaketen som jag alltid förundrats över. Varför behöver man grötpulver när man på 2 minuter kokar gröt från flingor eller mjöl? Producenterna och (tyvärr!) BVC säger att det är för att köpegröten är berikad med järn som våra älsklingar behöver. Tänkte återkomma till detta en annan dag, men konstaterar krasst att barn överlevt i alla tider på icke-industri gröt utan järntillskott och jag kan för egen del inte se hur en järnberikning kan vara en fördel när den görs på bekostnad av att prinsen också får i sig skummjölkspulver, maltodextrin, emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider), avsaltat vasslepulveroch lite annat smått och gott som jag själv brukar hoppa över när jag rör ihop en portion snabbt och lätt till min lille.

Avslutar detta maratoninlägg med något av det dummaste jag sett... Nog är det en fantastisk idé med hälsosam ekologisk puré eller smoothie utan onaturliga konserveringsmedel (vilket ju faktiskt gäller all svensk barnmat) från Ella´s Kitchen, men...varför behöver min älskling suga i sig det från en färgglad och plastig klämförpackningar med kork? ...och varför skulle jag ge 21 kr för en portion?
1 kommentar:

 1. Hej Mimmi!
  Tänkvärt inlägg:)
  Har inte någon större koll på barnmatshyllan eftersom jag själv inte har småbarn..

  Kul att du vill vara med i min tävling!

  Ha en bra dag,

  kramis Jenny

  SvaraRadera