11 augusti 2009

Mat i kvadrat


Max och mamman har än en gång ställt kosan söderut för en knapp veckas sommarkollo hos mormor och morfar i Skåne. Tidpunkten hade valts med omsorg för att undvika diverse banarbete och ersättningsbussar då en tre timmar lång tågresa är mastigt nog för en herre på dryga sju månader utrustad med massor av vilja, energi och nyfikenhet. Glada i hågen hoppade sällskapet på tåget i Kungsbacka lagom trötta för att förhoppningsvis få sig en rejäl lur innan det var dags för intensivgosande hos morföräldrarna. Första informationen lydde att Banverket hade en liten överraskning på lut i form av försenade spårarbeten mellan Laholm och Ängelholm - jippi!

Nåväl, inte helt oväntat slumrade den lille först 10 minuter innan Laholm bara för att en stund senare dras upp ur vagnen för att packas in på en knökfull långfärdsbuss. Fram kom vi i alla fall till slut efter... färd ner i en pinkluktande hiss, färd upp i en annan ännu stinkigare hiss, på tåg, av tåg, stinkhiss upp, stinkhiss ner, vagn fälls ihop med trött yrvaken kille under armen, på buss, åka buss, av buss, fälla upp vagn med ännu tröttare kille, på tåg, av tåg, upp i äcklig stationshiss och ääääääntligen stod mormor i Helsingborg med stora famnen för både lillprinsen och hans trötta mamma. Nämnde jag förresten att vi hade packning för fem dagar för en baby och mamma!? Varför ska något vara enkelt när det kan bli riktigt svårt?


Men inte ska man gnälla....utan istället satte vi fart mot dagens planerade utflykt till Fredriksdals trädgårdar - en underbar oas väl gömd inne i centrala Helsingborg. Detta bedårande ställe ska enligt beskrivningen vara ett Skåne i miniatyr som bevarar landskapets mångfald och historia. Just i detta fall ska det nog förtydligas att vi pratar mångfald av flora och odlingar. I sommar har Fredriksdal en temautställning under namnet Mat i Kvadrat där 10 skånska matprofiler odlat (eller i alla fall dikterat...) varsin täppa och den 23 augusti kommer dessa kockar att ställa till med en matfest med sina odlade grönsaker som bas. Som ni anar en våt dröm för mamman, men i brist på Skånebesök vid detta framtida tillfälle tog vi nu chansen att kolla in grödorna levandes live i landet istället.

Underbart! Mamman njuter av bilderna och smider planer för hur 332 kvm (minus plätten huset står på!) ska kunna förvandlas till ett gigantiskt prunkande grönsaksland nästa sommar utan att pappan och sonen går miste om sin tilltänkta fotbollsplan.
Mormor hade fixat picknick...


...och lillen njöt av Skånskt grönbete...


...medan hans mamma gick igång på lite ekoporr - som vanligt!


1 kommentar:

  1. Vilken otur ni hade på er lilla tripp..
    Låter mysigt att tillbringa några dagar i Skåne!

    SvaraRadera