2 juli 2009

Sommarkollo

Nu är mamman och lillprinsen på grönbete hemma hos mormor och morfar medan barnafadern fortfarande sliter på jobbet i svettiga storstaden. Vi har den lyxen att mormor och morfar huserar i en liten skånsk idyll med omedelbar närhet till långa vita sandstränder och härliga bad, så nu ska lillen introduceras till lyxen mamman ånjöt under sin barndoms somrar. Med lite tur gassar solen vidare så att den lille babysimmaren ska kunna ta sig ett dopp och få bygga (eller det blir väl snarare rasera!) sin första sandkaka iklädd sin heltäckande urtuffa Spiderman solskyddsdräkt.

Vi njuter av sol, strand och glass, men läser man i det lokala husorganet Sydsvenskan kan det konstateras att allt inte är riktigt så idylliskt i idyllen som det alltid har varit. Att växa upp på en liten ort innebär ju ofta att nyhetsflödet inte är riktigt så rikligt och aktionfyllt som i storstaden, men nu vet-i-katten om det inte har inträffat en större (natur-!) katastrof till och med i den här lilla hålan. I tidningen kan man läsa "Gåsagång utan gäss i Skanör" -oj, oj, oj! För den icke invigda kan jag berätta att Skanör har gjort gässen till sitt signum och på orten finns, enligt utsago, världens enda övergångsställe för gäss som en av de riktiga turistfällorna. Det lokala Gästis har gjort det till sin grej att ha ett gäng gäss som ska vallas runt av en gåsapåg och gåsapiga på eftermiddagarna till turisternas jubel.

Varje sommar handplockas några av ortens sötare barn att tomtas ut i hundraåriga Nils Holgersson/Ida Gåsapiga-dräkter och för nöjet att valla runt de bitska gässen och bli förevigade av diverse fototokiga turister får de en slant som i dagens läge väl räcker till 2 Daimstrutar. Vi andra som inte var tillräckligt söta för det här hedersfyllda uppdraget fick nöja oss med att bli jagade av de ilskna gässen när de trängde sig in på skolgården och njuta av att leka i det kletiga sega, gröna fågelbajset de lämnade efter sig. Bitter...vem jag???

Hursomhelst årets attraktion har inte riktigt blivit som man tänkt sig då de (elaka!) gässen tragiskt nog fallit offer för den hungriga räven och de stackars små barnen får nu lunka runt i sina töntiga dräkter utan något att valla. Så syyynd! För den som inte orkar läsa den spännande artikeln i Sydsvenskan som dramatiskt återspeglar tragedin kommer här ett par highlights...

"Bakgrunden är en tragedi....räven tog gässen för ett par veckor sedan"
"Det är mycket tråkigt säger Martin Hansson som driver Gästis. De fem gässen hade blivit hans vänner. Några hade till och med fått namn som Mårten och Eva.." (red anm. snyft!)

"På onsdagen var åtta nya gäss nära att anställas...men de höll inte måttet" (Var de inte tillräckligt bitska mot ortens stackars lokala skolbarn?)

"..därför söker nu Hansson mer mogna gäss som kan vagga fram med stil...."

Plask, plask i gåsadammen! Nu går vi och badar i havet istället...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar