4 juli 2009

Skånska baskunskaper


När den halländske barnafadern inte finns på plats som motvikt passar mamman och morföräldrarna på att ge Max en omfattande introduktion till den härliga skånska naturen, kulturen och naturligtvis mathantverket. Det ska börjas i tid och hela fredagen tillbringades därmed på rundresa med de infödda patriotrerna som alldeles opartiska vägledare. Hjärntvätteri(!) skulle barnafadern förmodligen utropa, men hans son njöt i fulla drag av att insupa såväl det vackra landskapet som diverse himmelska smakupplevelser. Att gullungen levererade "stinkisar" i varenda byhåla och kryste sig illröd genom halva landskapet väljer vi att sammankoppla med överkonsumtion av storfavoriten banan, snarare än en tolkning av hur lillen upplevde dagens intryck.
Den lille upptäckaren satte först kosan mot Ystad där det åktes vagn i de vackra gränderna med korsvirkeshus och tillhörande stockrosor i allehanda färger. Lunch intogs på en lokal kulturinstutition och bestod naturligtvis av en utsökt äggakaga med lingonsylt och bacon. En helt given rätt i 27 C värme....men vad gör man inte för den kulturella bildningen!? Turen gick vidare på Österlen och nästa stopp blev efter mammans önskemål Olof Viktors med sitt underbara café och konditori mitt ute på de böljande Österlenska backarna. Äggakakan satt fortfarande på tvären och hur gärna man än ville fick det bara plats en endaste liten kula glass i magen, men vilken glass sen! Undrar just om Barnavårdscentralen rekommenderar Valrhona-glass till 6-månaders bebisar? Dock får de säga vad de vill för det fanns inget i Skåne som kunde stoppa Max när han väl fått smak för denna söta och svalkande delikatess.

Många upplevelser senare stupade den lille i säng efter sin grundläggande heldagsutbildning i skånsk skönhet och livsnjuteri. Man får förmoda att de små pipen i sömnen har att göra med den lille gåsapågens intryck och upplevelser - med eller utan uppätna skånegäss!..och en butik för Max lilla kusin-Vitamin!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar