8 juli 2009

Julafton på onsdagar

Hemma hos den lilla familjen är det rena julafton på onsdagar då vår miljölåda med frukt och grönt dyker upp någon gång runt lunchtid. När vi flyttade hit ner "till landet" dök det upp reklam om utkörning av frukt och grönt från Olsegården och när det fanns en miljölåda att tillgå högg naturligtvis "gröna-mamman" på den kroken omedelbart. Till att börja med testade vi varannan vecka mest som ett experiment, men då vi varit supernöjda med alla de fräscha och fina varorna som dykt upp har detta nu blivit något av en höjdpunkt varje vecka.

Ritualen börjar redan på söndagkväll då det kommer ett email från Olsegården gällande veckans innehåll i lådan, förklaringar till vad som är ekologiskt respektive närodlat (tyvärr är inte allt i dagens läge både och, då det skulle bli för dålig lönsamhet för leverantören - vilket jag kan köpa ett år till eller så...), ibland ett par recept på rätter innehållandes det som finns i lådan, samt möjlighet att komplettera med sådant som inte ingår för en extra kostnad.

På onsdag morgon snubblar pappan över den tomma plastbacken som han fått order om att sätta utanför dörren innan han rusar till bussen och någonstans runt lunch kommer trevliga tanten från Olsegården och byter tom låda mot full och superfin låda...
Visst tog det ett par veckor innan man hittade rutinen för hur man planerar veckans måltider runt en bunt råvaror som någon annan vänligt plockat ihop till en. Dock vet man ju redan på söndagen vad som kommer och numera har vi ju också vår lille "slasktratt" till smakportionsätare som gärna förbarmar sig över blomkålen som mamma och pappa ratar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar