11 juni 2009

Sluta lipa!

Nej minsann, nu får till och med hemmamamman plaska upp ur sin sylt-och-saft ankdamm och kommentera lite sk inrikespolitik, eller ska vi kalla det sandlådepolitik. Det började redan i gårdagens SvD när KDs 30-åriga fd toppkandidat till EU-parlamentet Ella Bohlin grät ut om att hon blivit förbikryssad av den gamle räven Alf Svensson och nu stod där utan en plan B. Stackars Ella var så säker på sin framtida karriär i EU-parlamentet att hon hade sagt upp sig från nytt jobb på PR-byrån JKL och trodde att de kära KD-kollegorna skulle vara så ädla att de backade upp toppnamnet på bekostnad av att de själva fick sitta hemma i gamla Svedala och titta på när unga Ella gjorde internationell karriär. Välkommen till verkligheten unga Ella.....som avslutar med att säga "jag har ett personligt engagemang och hade gjort ett skitbra jobb, men det kommer Alf att göra också..."

Jag tror också att Alf kommer att göra ett "skitbra jobb" med tanke på att han har en sisådär 40-45 års av erfarenhet av svensk politik och därav närmre 20 år i riksdagen och det dröjer nog ett par år innan en 70-åring behöver rullas ut i dagens läge. Visst är det trevligt med både föryngring och mer kvinnor i politiken, men demokraten inom mig säger att det är just det här som är vitsen med personval. Folket skickar den kandidat som de har störst förtroende för och tror kommer att representera dem på bästa sätt.

I dagens Göteborgsposten var det dags för nästa snyftare - moderaternas västsvenska representant Susanna Haby beklagade sig över att hennes påkostade personvalskampanj hade misslyckats och att hon ve-och-fasa blivit omkryssad av en kvinnlig partikollega som till på köpet är gift med en av partiets största kändisar - "den åttondelistade utrikesministerhustrun Anna Maria Corazza Bildt" - slut på citat! Ursäkta mig, men varför är vi kvinnor sådana kärringar som sätter kniven i ryggen på varandra så fort vi hamnar i minsta lilla konkurrenssituation? Haby säger vidare att det känns som "om hon sprungit ett lopp och inte hamnat på den placering jag tänkt". Får jag föreslå Haby att ta ett snack med systrarna Kallur, pensionerade Kajsa Bergqvist eller någon av alla andra hårt arbetande idrottare och diskutera huruvida framgång kommer automatiskt iom att sponsorerna satsar stora pengar? ...och hur är det med det där att glädjas åt sina med/mottävlares framgångar - som just i detta fall råkar vara att Corazza Bildt fört fram exakt samma fråga som Haby hade tänkt fokusera på i EU - matfrågan!

Gällande Anna Maria Corazza Bildt kan det säkert diskuteras huruvida maken och kändisen Calle varit en tillgång eller belastning under kampanjandet. I SvD-artikeln Uppstickaren hävdar Anna Maria det senare och tar man en titt på hennes CV kan man nog vara ganska säker på att det inte var mötet med "Calle-halläning, svensk, Europé" som rivstartade karriären - tjejen är ju typ...kompetent och en hårt arbetande karriärskvinna... och till på köpet mamma. Så Ella, Susanna och alla andra kandidater som inte kan glädjas åt att kollegorna får representera oss och våra gemensamma hjärtefrågor i EU pga av sin kompetens och framgång i personvalet: Surt sa räven.....grattis till demokratin Sverige!


3 kommentarer:

  1. Helt rätt!

    SvaraRadera
  2. Hej, väl talat! Jag håller med dig i det du skriver. Vad skulle vitsen med personval vara om ingen lyckades kryssa sig in på någon annans bekostnad?

    SvaraRadera
  3. Mimmi, du har så rätt så! Du borde bli eftervalsanalytiker hos moderaterna! Det är otroligt befriande att Anna-Maria fick så många röster som hon fick. Och hur pinsamt är det inte för moderaterna som petade ner henne från provvalsresultatets 3e plats till 8e för att sen se henne segla upp till 2a? Det borde rulla ett och annat (kål-) huvud bland de sk strategerna hos M!!! Det är SÅÅ befriande att ha en BRA talesperson i form av Anna-Maria som INTE är uppväxt i och med Jantelagens Sverige. Tjejen är ju, som du skriver, själv kompetent så det räcker!

    SvaraRadera