12 juni 2009

Lurig grön teknik

Inte helt olikt många andra män i detta avlånga land är pappan i det här hushållet barnsligt förtjust i teknikprylar och andra elförbrukande gubbleksaker. Det har länge tjatats om att mamman borde fundera på huruvida det inte är dags att uppgradera sin gamla trotjänare till mobiltelefon, men så länge eländet duger till att ringa normala samtal till nära och kära har mammans intresse varit svalt. Hade det rört sig om att sväva in i en omsorgsfullt ombonad butik, plocka ett par alternativ från snurran och sedan i godan ro prova dem framför spegeln i ett trevligt ljussatt provrum hade det förmodligen inte funnits ett sådant inbyggt motstånd.

Dock är mamman väl medveten om att det inte är den här sortens behagliga shopping det skulle bli tal om, utan snarare en intensiv utredning angående prestanda - megapixlar, standbytid, touchscreen, clamshell....oj, jag är redan helt slut! Vidare ska utbudet undersökas under timmars surfande på nätet, prisjämförelsesajter ska besökas och när eländet väl är skickat ska vi åka halva riket runt för att hitta utlämningsstället. De kära (dock lätt förslöade då de verkar ha vuxit fast i sina gula små bilar och inte kör, gud förbjude cyklar eller går, en meter längre än de gemensamma "brevlåde kolonierna") lantbrevbärarna verkar ha gjort det till en sport att gömma undan paketen på olika ställen varje gång man ska hämta något som inte fick plats i brevlådan.

Uppgradering till ny mobiltelefon har som sagt funnits någonstans väldigt långt ner på mammans konsumtionslista, men denna morgon slog husets teknikfantast till med full kraft och dinglade den lurigaste av krokar framför "kompostmammans" näsa. Listig som han är hade han snokat upp ett bete som inte kunde annat än locka bytet rakt i fällan - det kom nämligen en länk till Samsungs kommande "Blue Earth Dream - Eco-living with Samsung mobile". Aj, aj, aj vilket fult trick! Klart att mamman akut plötsligt behöver världens första solcellsdrivna mobil tillverkad av återvunna plastflaskor, helt utan bromerade flamskyddsmedel och ftalater.

...och hur nödvändigt är det inte med den inbyggda stegmätaren som räknar ut precis hur mycket koldioxidutsläpp som undvikits pga av att man går istället för att åker bil en given sträcka. ...och paketet som jag ska åka (förlåt, gå så klart!) halva Halland runt för att hitta på lämpligt utlämningsställe är naturligtvis tillverkat av returpapper. Vill ha, vill ha, vill ha - än en gång spelar smarta marknadsförare på mammans svagheter och lurar henne helt och fullt att tro att hon räddar världen genom att konsumera. ..och fy på den sluge pappan i familjen som tar marknadsförarnas parti idag och lockar in en försvarslös föräldraledig marknadsmänniska i den egna snaran.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar