18 maj 2009

Mumsiga Svensson-muffins


Härom eftermiddagen bar det iväg till Slottsskogen för promenad och mysig fika med en av mina trevliga kollegor och hennes bedårande lillkille. Vädret var underbart och på det babyvänliga Bel Parc avhandlade de nyblivna mammorna allt som möjligtvis kan röra livet med en liten illbatting och lite därtill. Inte ett enda ord om jobbet - det säger klart en hel del om hur underbart uppslukande livet som mamma är.

När killarna fått nog av mödrarnas pladdrande och vi skiljdes åt var det fortfarande en liten stund innan vi kunde hämta upp barnafadern för att ta hem honom till fredagsmyset, så det bar iväg på exkursion till Kålltorp i den östra änden av Göteborg. Målet var "köksshoppen" Bagaren & Kocken som mamman länge haft på sin önskelista över lokala utflyktsmål. Låt mig säga som så att resans mål var inte en besvikelse och det hade nog i det stora hela blivit billigare om barnafadern tagit två timmars ledighet och följt med oss hem på momangen. Denna butik är helt underbar och ett fullständigt Mecka för den som är det minsta lilla intresserad av allt från muffinsformar med fina mönster till värstingmodellen av drömköksmaskinen (för alla har väl en sådan!?).


Ett av inköpen blev en stor härlig mortel i granit, något som länge saknats i lilla familjens köksarsenal. Naturligtvis ledde detta osökt till att det var absolut nödvändigt att prova den nya husmorsleksaken påföljande lördagsmorgon. Första bästa recept som krävde en mortel fanns i senaste numret av husorganet Allt om Mat. Denna underbara "matporr" som läses från pärm till pärm så fort den dimper ner i husmoderns brevlåda erbjöd ett busenkelt recept på 10 stora (s.k. amerikanska) Hallonmuffins med kardemumma. Min kakmonstergen till trots är jag faktiskt inte alldeles förtjust i dessa jätteskapelser till måltid, utan nöjde mig med att dutta ut 16 Svensson-muffins i vanliga formar.

Hallonmuffins
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
2 ägg
1 dl gräddfil (som denna gång byttes ut mot filen som fanns i kylen)
1 dl mjölk
50 g smält smör
frysta hallon

Ekologiskt så långt som möjligt hos oss - Änglamarks mjöl och ägg, Dansukkers ekologiska strösocker, Arla ekologiskt smör, Polarica frusna hallon, mjölk och fil från Wapnö som utan märkning i alla fall är småskaligt och halländskt.

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan i övriga - grädda i formar, 20 minuter i 200C.

Enkelt och muffinsen blev en mysig fika på väg till Borås där den sportgalna pappan skulle se på fotbollsmatch, medan mamma och lillen upptäckte metropolen på fot och i vagn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar