21 maj 2009

Lyxen i det lilla

Gårdagen blev något av en liten lyxutsvävning för mamman som för första gången på 4,5 månad rymde hemifrån en hel dag med ett alldeles gott samvete. Den lille var ytterst samarbetsvillig som behagade slå upp gluggarna redan i arla morgonstund (vilket i sötnosens värld är allt innan 10!) och ställde upp på en stadig frukost utan vidare knot. Mormor trampade ivrigt runt sugen på att ta sig an sin lille guldklimp och mamman fick på sig något spyfritt och till och med mascaran åkte på.

Med förväntan i klass med den inför en lyxig spahelg med tjejerna eller kanske en romantisk weekend på tu man hand bar det först iväg till, hör och häpna, jobbet! Hur motsägande det än kan låta från en numera helgjuten syltkokande hemmafru och hemmamamma till världens underbaraste kille infriades förhoppningarna om en toppenutflykt. Mamman fick träffa alla sina trevliga kollegor och konversera med grammatiskt utmanande meningar sammansatta av mer än två stavelser och ett avslutande prutt-ljud.

Vidare bjöds det på information om allt spännande som är på gång inom företaget, en kul tävling i värdelöst vetande där hemmamamman kände sig toppkvalificerad efter alla timmar framför "daytime television" och icke att förglömma utsökta praliner i gästmatsalen. Mamman hade alldeles glömt bort hur mycket spännande som händer på en arbetsplats och den här gången var det extra härligt att vinka adjö i dörren och kunna konstatera att alla dessa stordåd kommer att just bara hända medan mamma och Max doftar på syrenbuskar under långa promenader, gosar i sängen fram till kollegornas lunchtid och betraktar livets gång från en filt på badstranden. It is a tough life!

Efter en snabbkoll med mormodern som bedyrade att Max var en ängel, bar det av vidare till dagens andra attraktion - EkoNord mässan och dess orgie i naturligt pektin, stenkvarnsmalet dinkelmjöl, naturbeteskött och en uppsjö av diverse "eko-porr " för hemmafrun. Låt mig säga som så att jag blev inte besviken av utbudet av utställare och i natt har jag sovit så mycket bättre efter att ha fått reda ut alla mina djupa funderingar om huruvida Wapnös mejeriprodukter är ekologiska (svaret blev "till 90% då de glupska korna äter mer foder än gården mäktar med att producera"), hur man vet om pektinet i sylt är naturligt eller ej (denna stora fråga i mitt liv just nu... svaret blev att det tyvärr inte kan utläsas av innehållsförteckningen, men KRAV tillåter inte industribearbetat pektin och syltsocker kommer nu definitivt aldrig mer innanför våra dörrar!) och ska man välja närodlat eller ekologiskt när man måste välja (min uppseglande profet Rune Kalf-Hansen argumenterade för ekologiskt som rest längre för att på så sätt göra klart för de lokala producenterna att vi kommer att köpa deras produkter först då de ställt om till ekologisk produktion. Visst gör det ont när knoppar brista...men sen blir det ju vackert!)

Hursomhelt, mamman frossade (i både fakta och godsaker!) i två timmar och med hem fanns en varierad kompott av tångknäcke från Grebbestad, getost från Hallstorps gård, diverse tunga mjölpaket från Labans och Limabacka Kvarn, korvar från Kaprifolkött, Vildhallonvanilj från Torfolk gård, bröd från SaltåKvarn och Green Bakery och mycket annat smått och gott. Att mamman sedan återvände till hemmets lugna (vilket det verkligen var - tack mormor!) vrå med attribut fullt i klass att konkurrera ut Dolly P på en bra dag var kanske mer uppskattat av barnafadern än av den lille som fullkompligt övermannades och tvångsmatades mellan diverse pussar och kramar.1 kommentar:

  1. åh, nostalgi! jag kommer ursprungligen från grebbestad och då köpte jag ofta bröd från ett tångbrödsbageri där. tyvärr hann jag flytta innan tångknäcket började säljas. jag får köpa mig ett paket nästa gång jag är där :)

    SvaraRadera