12 februari 2011

Bortskämda till frukost

 DSC03040 

Grabbarna i det här huset börjar nu faktiskt bli lite bortskämda när jag fått dille på kalljästa degar. Än en gång fick Martin Johanssons toppenbok Enklare bröd stå för receptet  som försåg oss med nygräddade frallor på lördagsmorgonen. Nybakade frallor kan aldrig vara något annat än gott, men de här var verkligen supermumsiga.

Solrosfrallor, 10 st

3 g färsk jäst
300 g vatten
390 g rågsikt
6-9 g salt
20 g honung (1 msk)

Dag 1, kväll

Rör ut jästen i lite vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt, det blir en lös deg. Täck bunken med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Dag 2, morgon

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Dela i 10 bitar som penslas med vatten och beströs på rikligt med solrosfrön. Låt jäsa i 30 minuter på bakplåtspapper och låt sedan pappret glida in på den varma plåten via en skärbräda eller bricka. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i ca 15-20 minuter.4 kommentarer:

 1. Smaskens! Hihi, ja här hemma är det inte någon som är direkt bortskämd när det gäller hembakat :-).

  Jag har kikat lite i din odlingslista och är lite sugen på några fröer! Tomaten 'Supersweet 100', och soclerärten 'Suger snap'. Kika gärna in i min frölista och se om du är intresserad av något:

  http://hwitavillan.blogspot.com/p/f-r-o-b-y-t-e.html

  Där hittar du även min mejladress :-).

  Nu hoppas jag du är intresserad av ett litet byte :-).

  Kramar M

  SvaraRadera
 2. Enklare bröd är just nu min absoluta favoritkokbok. Martin är ett geni.

  SvaraRadera
 3. Hihi! Hembakt igen!? ;) De blir verkligen bortskämda... ;) Men det såg ut som ett enkelt och bra recept. Ska nog prova det. Färsk jäst..? Är det sådana där vanliga gula små paket..? Känner mig lite dum nu som frågar men 3 g var ju så lite.. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 4. Vanlig färsk jäst som man hittar i kyldisken. Det behövs bara så pyttelite när jästiden är så lång. Första gången trodde jag också att det saknades en nolla, men nu vet jag att det funkar utmärkt.

  SvaraRadera