4 januari 2011

Skafferirensning grande

lök
Långt ifrån all nyårsglamour och gourmetmat kör vi nu ett par dagars skafferi/kyl/frys-rensning här i huset. Efter alla festligheter finns det både det ena och det andra som behöver tas om hand och dessutom är det befriande att få experimentera en smula utan recept.
Kajsa Varg var igår på sitt mest entusiastiska humör och lagade snabbt och lätt till en riktigt god middag av 100% befintliga-och-udda-varor-med-ett-närmande-bäst-före-datum.
“Kajsa Vargs” skafferi-rensar-pasta för 2,5 pers
1 påse färsk tagliatelle
2 chorizokorvar i skivor
1 kycklingbröst i tärningar
1 röd paprika i tärningar
2 schalottenlökar i skivor
tacosås
grädde
mejram
persillade (egentillverkad i somras av torkad persilja och vitlök)
salt och peppar, lite socker
Stek upp kyckling, lägg till korv, schalottenlök och paprika. Häll över önskad mängd grädde, lite tacosås och krydda upp till önskad smak. Blanda med den kokta tagliatellen. Inte dumt alls!

Idag fortsätter vi att ta hand om överbliven julskinka, prinskorv, lök och en påse potatis – resultatet blir givetvis pytt-i-panna som serveras med ett stekt ägg och egna inlagda rödbetor. Imorgon ska jag ta mod till mig och laga något som jag länge varit nyfiken på (men min mage rädd för…) – löksoppa. Söta Helena med fina bloggen Bara en kaka till… har lovat mig att hennes löksoppa är alldeles harmlös och snäll mot jultrötta tarmar. Annars är vi ju i alla fall alla lediga på torsdag igen och kan “lida” i isolering… Helenas recept i mindre mängd.

Löksoppa för 4
3 stora lökar
6,5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl vitt vin
färsk timjan
0,5 tsk socker
havssalt
grovmalen svartpeppar
0,5 dl riven parmesanost
0,5 dl riven västerbottenost
brödkrutonger
Skiva lökarna tunt och bryn dem i smör i en stor gryta tills de är helt mjuka och har fått lite färg. Häll på vatten, kalvfond och hälften av vinet. Tillsätt socker, salt, peppar och några kvistar timjan också, och låt koka i ca 25 min. Ta soppan av värmen och häll i resten av vätskan. Häll upp soppan i små ugnsfasta portionsformar, lägg på en kvist timjan, en näve krutonger, peppar och salt, och strö över osten. Ställ in formarna i mitten av ugnen på 225C i ca 10 minuter, tills osten fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar