25 december 2010

Nu först mäktar vi med…

 DSC02368

…den ofrånkomliga julgröten. Vid min barndoms jular skulle risgrynsgröten tvunget klämmas in efter julbord, gottebord och fika på julafton, men i mitt egna vuxna liv inser jag mina begränsningar i magsäcksregionerna. Dagens lunch var minst sagt mättande med julbordsresterna så då passade det bra att boka in gröten för kvällsmat.

Theresia med bloggen Söta saker hade häromdagen ett recept på sin farmor Annas oslagbara julgröt och med ett eget litet tillägg av kanel fick det bli dagens inspiration. Annorlunda med en äggula, men helt klart en riktigt krämig och välsmakande hit. Ögat och vitamindepåerna fick sitt med granatäpple och en dekorativ stjärnanis. Det här receptet blir tveklöst vår jultradition framöver.

Krämig risgrynsgröt, 2 hungriga eller 4 halvmätta

1 ½ dl grötris
3 dl vatten
½ tsk salt

1 kanelstång el. 1 tsk mald kanel (för den som använt alla stängerna till julkransen)
6 dl mjölk
1 msk socker
1 äggula

Koka upp grötris, vatten och salt och rör om. Låt koka under lock på svag värme i ungefär 10 minuter. Tillsätt mjölken och kanelstång, rör om och koka upp. Låt sjuda på svag värme under lock tills gröten tjocknar, cirka 40 minuter. Rör om då och då under tiden. Tag av plattan och rör i sockret och äggulan, smaka av med mer socker om det behövs. Servera med kanel, socker och kall mjölk eller saftsås.4 kommentarer:

 1. I år var första åren min mamma inte kokat gröt. Och första året vi kom undan med att trycka i oss gröt trots proppmättnad på julaftonskväll. Julgröt är ju så gott, men inte efter ett julbord och diverse julgotter...

  SvaraRadera
 2. Hej Mimmi!
  Vad roligt att du gillade pulsvärmarna, min mamma är verkligen en hejare på att sticka...
  Har du varit på Garnstudios hemsida, där hittar du massor av stickbeskrivningar helt gratis?! Beskrivningen på pulsvärmarna finns på www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=122&d_id=29&lang=se, inget hemligt recept alltså.
  Lycka till och ha det gott!
  Eija

  SvaraRadera
 3. Jag äter julgröt varje morgon kring jul! Jag har precis upptäckt hur tacksamt det är att göra den i en form i ugnen, så nu har jag dille på det! :-)

  SvaraRadera
 4. Vi äter julgröten på julaftons kväll. Det är så gott med risgrynsgröt.

  SvaraRadera