29 september 2010

När Halland slår Skåne

DSCF3351
Inspirerad av morgonens Skogsknoppsaktivitet blev det friluftsliv för hela slanten söndagen lång. Lillen passade på att ladda om med prinskorv och mos hemmavid och tog sig en powernap i bilen ut till svampskogen. Far hans offrade sig att vakta den baksätessovande prinsen (och dagens utsändning av sportradion misstänker jag...) medan jag i sällskap av mina föräldrar traskade ut i svampskogen med korg och svampkniv i högsta hugg.

Skåne är svårslaget på många plan, men när det gäller kantarellplockning finns det tyvärr inte något att skryta om. På det planet är Halland platsen att vara på och mina kära föräldrar var minst lika uppspelta som jag när vi skördade liter efter liter av gyllene kantisar och perfekta trattisar. Med korgen full återvände vi till den "nyladdade" duracellkaninen som var redo för nya äventyr i skog och mark.
DSCF3343
 
Inget smakar så bra som mat lagad och inmundigad i det fria, så för den kompletta friluftsdagen fanns stormkök, råvaror och mängder av kaffe på termos packat i stora picknickkorgen. ...och varför nöja sig med matlagning när man kan baka lite bröd i samma sväng? Morfar gjorde ett strålande jobb med att jäsa "påse-på-magen-bröd" innanför tröjan medan jag svängde ihop en enkel, men ack så god tortellini med tomatsås smaksatt med timjan och citron och lite baconströssel på toppen.

DSCF3352  
Brödet är en rolig och helt klart genialisk idé som jag fick med mig från ledarutbildningen på Friluftsfrämjandet. Hemma blandar man (för 4 pers) i en plastpåse 6 dl vetemjöl, 0,5 påse torrjäst, 0,5 dl socker, 0,5 tsk salt och någon tsk brödkrydda/fänkål/kummin efter smak och tycke. I skogen värmer man till ca 50 C (eller har med sig i en termos) 2 dl vatten som hälls i påsen som knyts ihop och knådas till en jämn deg. Stoppa innanför tröjan för jäsning i ca 20 min och grädda sedan till gyllenbrunt i platta bullar på stormkök eller grillgaller eller som pinnbröd (degkorv snurrad runt en grillpinne) över eld.

DSCF3362

Lillkillen hade fullt upp med att visa mormor och morfar runt i den fina skogen och på klipporna intill Hallands största sjö, Lyngern. Dessutom har han alldeles precis upptäkt finessen med gummistövlar och vattenpölsplaskande - lattjolajbans hela dagen lång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar