1 september 2010

Grönaste laxen

DSCF3130[1]

Så långt har det varit riktigt roligt att Viktväkta med de nya interaktiva verktygen online och jag ilar till datorn för “bokföring” så fort måltiden avslutats. En av de riktigt vassa verktygen i lådan är Viktväktarnas receptbank som passar utmärkt tillsammans med mina ansträngningar att handla både efter säsong och på ett så ekonomiskt sparsamt sätt som möjligt. Det senare innebär att frysen ofta innehåller proteiner efter vad som finns till förmånligt pris och just nu är den välfylld med lax. Trädgårdslandet fortsätter att fullkomligt spotta fram zucchini, potatisarna är visserligen på sluttampen i sitt land, men örterna växer på duktigt.

Med hjälp av den förträffliga receptbanken söker man därför på lax, hittar ett lämpligt recept som tillagas och medan man mätt klappar sig på magen framför datorn hoppar måltidens poängantal vips in i min checklista med ett enkelt knapptryck. Latmansbantning! Vare sig dina byxor har krympt i linningen över sommaren eller ej, kan jag varmt rekommendera följande fina recept på firre som jag modifierat en liten aning efter vår smak.

Grillad lax med salsa verde, 4 port
500 g lax  
2 tsk olivolja*   
1 chilipeppar  
2 klyftor vitlök*
1-1,5 dl basilika* 
25 g bladspenat eller mangoldblad  
0,5 dl persilja  
1/2 msk Dijonsenap  
1/2 msk kapris*   
1/2 dl grönsaksbuljong* 
Mixa spenat/mangold, basilika, persilja, 1 vitlöksklyfta, senap, kapris och buljong till en salsa. Smaka av med salt och peppar.

Marinera laxen i olja, hackad chili, vitlök, 2 msk basilika, salt och peppar. Grilla på grill eller i grillpanna. Servera med kokt potatis, wokad zucchini och/eller sockerärter och salsa verde.

*ekologiska ingredienser

2 kommentarer:

  1. Laxen ser jättegod ut. Viktväktarmat?! Vad duktiga ni är...... Det borde vi också äta...... :-)

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  2. Perfekt :-) Lax är verkligen gott och såsen verkar jättegod.

    SvaraRadera