19 augusti 2010

Vad gjorde folk före Google?

DSCF2835[1]

Underbara Emmy med Remsans Bistro skänker mig så mycket härlig inspiration på mat-och-bak-fronten och gissa om jag blev full i skratt när jag kom hem till min mamma i helgen och blev serverad “Remsans sommarpavlova”.

Igår kväll fick jag ett ryck att baka tebullarna som Remsan fixade ihop häromsistens och jag ska erkänna att jag blev bra nyfiken på hur det är att baka med torrjäst. Nuförtiden är det oftast surdegarna som får stå för jäskraften i mina brödbak och däremellan den traditionella färskjästen, men det där med torrjäst verkar som ett smart alternativ om man befinner sig under lite primitivare köksförhållanden, eller rent av i naturen.

Utan att för en sekund reflektera att vi kör kylskåp och skafferi på sparlåga inför stundande Sverigeturné drog jag igång min fina Kitchen Aid och började hälla i ingredienser. Mot slutet skulle det i ett par ägg – oups! Med inte så mycket som en fjäder i sikte blev det till att ta en surf på nätet efter lämpligt substitut. Både det ena och andra veganalternativet stöp jag på i brist på fiberhusk och havregrädde och ersättningarna Loprofin (baserad på majs- och potatisstärkelse) eller No Egg (på potatisstärkelse, tapiokamjöl och lite mysig metylcellulosa) har ingen chans att komma över vår tröskel.

Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder och med lite uppfinningsrikedom kunde det ju inte gå värre än käpprätt åt skogen med mina tebullar. Inspirerad av ovannämnda alternativ med gräddaktiga produkter och med vetskapen om att ägget ger volym föll valet på att ersätta 1,5 ägg med 0,5 dl vispgrädde och 1 tsk bakpulver. Vet ni vad??? Resultatet blev utmärkt och att ytan blev matt istället för glansig med äggpensling märker man inte det minsta när man har den ljuvliga bullen i munnen med en klick jordgubb- och flädermarmelad.

Tebullar med valnötter, 24 st
8 dl vetemjöl*
3/4 tsk salt
2 tsk socker*
75 g smör*, kylskåpskallt
1 msk torrjäst
2 dl mjölk*
1 ½ ägg*, spar den andra halva till pensling (eller 0,5 dl grädde + 1 tsk bakpulver…)
50(-100 g) valnötter, grovhackade


Blanda nästan allt vetemjölet med salt och socker i en skål. Finfördela fettet i mjölet till en smulig massa. Lös jästen i lite av mjölken värmd till 40-45°. Häll jästen och den resterande mjölken samt äggen över mjölet. Rör ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Blanda till sist i valnötterna. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Dela degen i 24 bitar och lägg dem i pappersformar och ställ tätt ihop på en stor plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

*ekologiska ingredienser1 kommentar:

  1. Mums...
    Tack rara du för dina ord hos mig, de gjorde mig så glad!

    SvaraRadera