18 augusti 2010

Grön lektyr

DSCF2370[1]
Trädgården står i full grönska och blomning, vi skördar och njuter alla grönsaker jag odlat i år och i tankarna är jag redan igång med planeringen för nästa års frösådder och fixelifixande i vår lilla oas. Det här med trädgård var ju svårt vanebildande och i ett trollslag var man värsta trädgårdstanten som inspekterar och oh:ar och ah:ar över rabatter och grönsaksland vart än man går.

För stunden fullkomligt slukar jag varenda bok om odling och grönska jag kommer åt och just nu ser det ut som ovan på mitt nattygsbord....plus en jättetrave med trädgårdsböcker från biblioteket!

När vi hade fest här för leden uppvaktade min gulliga svåger och svägerska med en finfin kokbok, men naturligtvis hade jag mitt ägg redan gått och köpt den själv (så tanken var ju mitt i prick på vad jag gillar uppenbarligen!), så jag fick lov att byta i bokhandeln. Bytet (dubbelbottnat!) blev helt underbart det med för jag kom hem med två härligt inspirerande böcker på ämnet grönt. Latmansträdgården av Kerstin Engstrand som är en inspirerande liten bibel på hur man får till en vacker och fungerande trädgård utan att slita ihjäl sig under säsongen - man ska ju hinna njuta sitt mästerverk!För att höja ribban ett snäpp fick också Trädgårdsdesign : för en vackrare trädgård av Dan och Ann-Christin Rosenholm komma med för lite inspiration om hur man bygger rum och får till "en stil". Båda böckerna verkar väldigt lovande och trevliga efter ett par kvällars läsande.

Odla tomater av Åke Truedsson låg på ett reabord i Örebro och skrek ut mitt namn och de välinvesterade 49 kr ångrar jag inte. Truedsson är experten med stort E på tomatodling och boken ger utmärkta tips för oss tappra hobbyodlare. Det finns till och med hopp för oss frilandsodlare. På bibblan lånade jag Truedssons Grönsakslandet som också var fantastiskt bra för handfasta tips och exakta intruktioner om hur man lyckas med var och en av grödorna som man har ambitioner för i grönsakslandet. Håller tummarna för ett reakap vid tillfälle!

Sanna Töringes Köksträdgården : planering, odling, recept fick jag i födelsedagspresent av mina underbara killar förra året och den har givit finfin inspiration till vad jag valde att odla i landet i år och bjuder också på en massa bra recept när det väl är skördedags.

Sist men inte minst "the one and only" Handbok för köksträdgården : odla grönsaker, kryddor och bär av Lena Israelsson som har svar på ALLA frågor man någonsin kan tänkas ha om odling i köksträdgården och är fylld med inspiration för hur man anlägger allt från en odling i en ensam pallkrage till en enorm potager. Jag högg boken på årets bokrea för blygsamma 129 riksdaler, så får du chansen och är det minsta lilla intresserad av att odla egna grönsaker skulle jag inte tveka en sekund.

Jag har att läsa ett tag framöver....

1 kommentar:

  1. Oj oj.. vi har en ganska stor trädgård med säkert en massa möjligheter, men att få tiden att räcka till allt man borde göra, går inte.. Tycker aldrig att vi kommer någon vart med gården. Kanske någongång! Alltid lika roligt med böcker som behandlar ens intresse hur som helst!

    SvaraRadera