17 augusti 2010

Mer kändisar i trädgården


Turnén i de skånska hemtrakterna fortsätter och idag bar det av ut på vackra Österlen. Klart som korvspad stod ett besök på Mandelmanns Trädgårdar i Rörum på önskelistan. Tro´t eller ej, men nu har jag Trädgårdsfredagskändisspot:at två gånger på en vecka! Tokige Gustav syntes inte till, men fega jag smygfotade Marie Mandelmann bakifrån när hon pysslade runt bland ullen i landet iklädd de vanliga bohemiska skapelerna hon bär. Äntligen fattade jag också vitsen med ullen - den täcker mot ogräs, gödslar, ger ökad ljusreflektion och håller sniglar och harar borta. Smart, men lite läskigt ser det ut med en ullmatta mitt bland växterna.

Trädgårdskaféet och gårdsbutiken håller bara öppet på fredagar och lördagar, men man är välkommen att titta runt på egen hand när man vill mot en smärre avgift. Vi var ensamma att ströva runt denna dag och njöt avsaknaden av vindlande köer av Stockholmare. Österlen är liksom hundra gånger mysigare lite out-of-season när de värsta turistfällorna gjort sitt för sommaren.


Ull i stora lass


 Här kändes det lite som om man varit tidigare tack vare Trädgårdsfredag - Djupadal är precis så vackert som man inbillar sig. Om än lite stökigt och gården i sig skulle inte må illa av en omgång puts, men är man bohem så är man.... Misstänker att Mandelmanns lägger all sin energi på den enorma trädgården.


De mobila hönshusen fanns naturligtvis på plats och överallt sprang det nyfikna hönor på rymmen. På hemsidan läser jag att både grisar och höns ingår i växtföljden där den ideala gången är som följer; efter grönsaksskörd på ett stycke flyttas hönsen dit där de äter skörderester och insekter, efter ca 1-2 veckor avlöses de av grisarna som tar det som hönsen ratat, ogräs och annat grönt, och de vänder också på jorden så att till exempel kvickrot torkas ut och försvagas...och lägger till lite gödsel misstänker jag. Därefter harvas jorden och är redo för en ny gröda eller vintervila. Vilken underbar tanke - så vill jag också ha det!

 

De söta små kultingarna, men suggan var lite läskigare!

 

Växthuset fullständigt dignade av underbart röda och gula tomater, vitlöksruskor på tork och en finfin matta av basilika. En sann dröm!


Kronärtskockor ingår i mina "måset-prova" nästa sommar.


 Lilleman förälskade sig i den lilla traktorn som de Mandelmannska barnen generöst lånade ut...


...det var knappt vi fick med honom med hem igen. Detsamma gällde för hans mamma, men i det fallet inte på grund av plasttraktorn...


Äppelträden dignar av frukt i Kivikstrakten


Som vanligt var vårt schema allt för optimistiskt för utflykten, men vi hann i alla fall till Simrishamn och Apotekarns trädgård i Medelhavsstil. Fint, men det hade varit kul med en guidning eller åtminstone ett par skyltar.


Om jag förstår saken rätt är det trädgårdsexperten och författaren Peter Englander som står bakom, så man får väl ta en titt i hans nya bok Livet i solen : skapa din egen medelhavsträdgård. Man har ju oliv, fikon och lager...vetja!


Ett kul arrangemang med pelargoner hängande i terracottakrukor - snyggt framför korsvirkesväggen!

 Vi anslutade med middag och en tur på Simrishamns söta gränder och nästa sommar hinner vi nog också till Åbergs trädgård och Österlenkryddor utanför Ystad.


3 kommentarer:

 1. Härligt! Har också varit hos Mandelmann men det var flera år sedan och mycket har säkert ändrats. Åbergs trädgård är absolut värt ett besök, dom har hur mycket växter som helst!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt mysigt ser det ut att vara.
  Jag skulle också vilja släpa med mig familjen runt i Skånes trädgårdar, får nog nöja mig med att släppa ut dem i vår...;)

  SvaraRadera
 3. Gud, så mysigt! Förstår att ni hade svårt att slita er. Erkänn att traktorn drog lite för din del också ;-)

  SvaraRadera