24 juli 2010

Andra succéer

I år är det underbart att ha fått lite snurr på odlandet och att ha vågat prova lite mer än de obligatoriska vin- och krusbärsbuskarna och “det vanliga” i grönsaksväg. Inget revolutionerande, men jag är på gång att lära mycket nytt och har utökad repetoaren med sådant jag funderat på under den kalla delen av året.

DSC01047

Svärfars gamla trälåda är verkligen utmärkt till örterna, där de får stå väldränerat och i solen. Dragon, salvia, libbsticka (trots varningarna i Trädgårdsfredag!), mynta, oregano, mejram och kryddtimjan. Bredvid finns ananassalvia, citronverberna, citronmeliss, rosmarin och grön och röd basilika. En kumminplanta står i landet tillsammans med gräslök och dill (som fuskades dit ur en grönsaksbox efter att allt annat fallerat). Persilja och koriander i pallkragarna.
 DSC01058

Ett gäng blåbärs- och odonbärbuskar i skogskanten förstärktes med storfruktiga svenska Putte och stora är bara förnamnet på de få bären vi får i år.

DSC01296

Efter för mycket surfande bland vackra trädgårds- och odlingsbloggar närde jag en dröm om en fikonplanta till soldäcket. Snåljåpen i mig verkte på saken ett tag och det investerades sedan inte mer än i en avdankad torr kvist hos torghandlaren för 50 riksdaler. Lyckan blev istället dubbel när mina föräldrar adopterade bort sin förbisedda fikonplanta som stått oskyddad under vintern (om än så långt söderut man kommer i detta svala land). De båda plantorna fick husera tillsammans i en kruka och ser nu ut att må prima i varandras sällskap. Sex fina frukter sväller så det knakar.

DSC01155

Mina två “däckkrukor” är jag så förtjust i, så de fick varsin “lillebror”. Där slingrar nu luktärt mot skyarna och jag hoppas på ljuva dofter framöver.

DSC01185

På kuligaste odlingskursen i våras bytte jag till mig en spännande physalis som nu prunkar på – äntligen en liten “lykta” på gång. Törstig som tusan är den mot en solig vägg.

DSC01207

Samme physalisodlare lovordade också borlottibönor, så där apade jag efter. Vet inte om jag kommer att hinna få upp dem till utlovade två meter och se bönskidorna torka innan kung Bore dyker upp, men tjusigt klättrar de nu på mitt fina rostiga klätterstöd. Flankerade av lite mer krasse…
 DSC01208

…och därtill min fina äppelklåda med slingerkrasse – nu i blom!

DSCF2265

6 kommentarer:

 1. Ja libbsticka är ett måste, men ha med i beräkningen att den blir 2 meter hög. =)

  Kryddörter i låda är fint, men de kan knappast övervintra däri,utan du får nog plantera ut dem så småningom. Och på tal om övervintring, så går det utmärkt att övervintra physalisen, så får du en jätteplanta till nästa år.

  Kul att du kommit igång så bra med dina odlingar i år, det är jätteroligt!

  SvaraRadera
 2. Hejsan Mimmi!
  Det är så himla fint och sympatiskt med grönsaker i olika små odlingsenheter... snygga krukor och lådor, allt blir så gulligt och omhändertaget. Me like värry much:-)

  Ha det gott! Hillevi

  SvaraRadera
 3. Linda: Ja, jag njuter verkligen i min trädgård - odling måste vara något av det mest "hälsosamma" man kan pyssla med både för kropp och sinne. Tack för tipset om att försöka övervintra kryddorna. Potatislandet kommer ju att vara ledigt på tidiga hösten, så jag undrar om det inte skulkle blir perfekt vinterboende för de små. Kankse en kompostlimpa eller kallbädd i pallkrage skulle ge dem lite extra värme om fötterna - eller blir det för näringsrikt för örter?

  Hillevissan: Tack för din gulliga kommentar och uppenbarligen är jag av precis samma åsikt. Ännu roligare är det att kunna vara lite klimatsmart med återbruk.

  SvaraRadera
 4. Oj, oj.... Det kan man kalla att utöka repertoaren... Såå mycket gott och fint du odlar i år..... Fikon är en sån där drömväxt jag skulle vilja ha någon gång....å däckkrukor är snyyyggt...... Trälådan var en av de finare jag sett - blir ju underbart med kryddorna i....

  Ha en skön helg Mimmi!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Ser jättefint ut och härligt med alla kryddor! Älskar också libbsticka men har missat Trädgårdsfredags varningar!

  SvaraRadera
 6. Jisses vad många olika sorter du har. Dig skulle man bo granne med ;-)

  SvaraRadera