6 juni 2010

Klimatsmart vardagsmat, juni

rabarber

Sköna juni är här, vi blev snutna på den tjusigt "ny-lediga" nationaldagen (när den inföll på en söndag) och naturen är grön så det sprakar. Tänk om man kunde stanna klockan just nu och jämt och ständigt leva i denna nya fräscha grönska med massor av löften om egenodlade tomater, rädisor som växer så man nästan hör det och fager äppelblom i träden. Så här års är min absoluta favorittid när alla mina spännande odlingar börjar titta upp runt om i trädgården, jag springer benen av mig för att bära ut och in curlade tomatplantor och sakta men säkert fylls butikerna med närodlade grödor och den godaste av färskpotatisar är snart löslig för pengar.

Just nu kan man vara klimatsmart OCH nyttig samtidigt även om man så väljer att konstant festa på säsongens varor från tidiga morgon till sena kvällen. På tal om färskpotatis (eller nypotatis som vi säger i Skåneland) berättar Säsongsbloggen att sedvänjan med färskpotatis startade för drygt 100 år sedan, då det ansågs som ett rent slöseri att äta nypotatis. Hursomhelst började en ung bonde i Skåne sälja små, späda potatisar med tunt skal till ett par hotellägare i trakten redan i början av sommaren och succén var ett faktum.

Den fina spänstiga sparrisen är en höjdpunkt i juni och äntligen kan man äta frilandsodlad sallad med gott samvete. Gurkor och tomater lär mogna finfint i växthus med hjälp av bara solen och utan bränslekrävande uppvärmning.

Lök och vitlök hittar man nu lokalodlat och vilken dag som helst drar jag upp min första rädisa ur landet. Majrovor, pepparrot och i slutet av månaden ska säkert de första fina primörerna av morötter, rödbetor och andra tidiga rotfrukter vara skördeklara. Dill, persilja och alla de andra fina örterna är grönare än någonsin - skaffa en egen liten kryddruta i landet eller i en stor kruka sandig jord på balkongen.

Linfångad makrill ser man just nu hos var och varannan fiskhandlare och sill/strömming, abborre, gädda och gös är alltid klimatsäkra alternativ på fiskfronten. Grillsäsong lockar gärna till en lite högre köttkonsumtion än vanligt i hushållet, men kom ihåg att helst välja ekologiskt och i alla fall svenskt naturbeteskött när det gället nöt och lamm. Betande djur bidrar till att bevara odlingslandskapet och medan lamm och nötkreatur kan gå ute och beta på sommarhalvåret så lever tyvärr både gris och kyckling inne och föds ofta upp på högst klimatosmart importerat kraftfoder.

Nu är kommer snart också sommarens första höjdpunkt för oss sylt, saft och pajfreaks. Rabarbern växer som galen i var och varannat land (utom i min trädgård där den är spädare än spädast), jordgubbarna blommar och bär förhoppningsvis fina röda gubbar alldeles i slutet av juni och då kommer kvarterets alla tanter (undertecknad inräknad) att klänga som apor i sin jakt på fläderblommor till årets första saftkok. Sen blir det hallon och blåbär och.....mmm!

Häromdagen infann sig hos mamman insikten och stressen at frysen fortfarande innehåller en hel del frukt och bär från förra säsongen, vilket absolut inte går för sig när en ny skördesäsong knackar på därren. Resultatet blev kopiösa mängder underbart god rabarberkräm enligt eget huvud...

Underbar rabarberkräm, för ett halv kompani

1200 g rabarber*
3 dl strösocker*
8 dl vatten

Redning:
4 msk potatismjöl*
8 msk vatten
nästan en hel msk
vanilj* (då jag slant med burken med ypperligt resultat!)

Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Koka upp 1 1/2 dl socker och 4 dl vatten. Tillsätt rabarbern och koka på svag värme cirka 5 min. Ta av kastrullen från värmen. Blanda potatismjöl, vatten och vanilj och rör ner redningen i kastrullen i en fin stråle. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och koka hastigt upp på nytt under omrörning. Servera med lättvispad grädde.

*ekologiska ingredienser



1 kommentar:

  1. Mmmm....visst är det underbart med tidig sommar med allt ätbart som växer runt oss...i land som i det "vilda.

    Ha en bra dag /kram

    SvaraRadera