25 maj 2010

Vår stora favorit - Lissabon

 DSCF1774[1]

För den som inte är det minsta lilla intresserad av Portugal, portugisiska delikatesser, portvin och hur man charmar hatten av en portugisisk dam sätter jag härmed ut en gigantisk varningstriangel. Nyligen hemkomna från två underbara veckor i strålande iberiskt solsken och med en massa glada bilder och minnen av lillemans första utlandssemester lär det bli ett och annat inlägg om våra semesterförehavande framöver.

DSCF1766[1]

Maken och jag har vid det här laget varit i Lissabon en handful gånger och efter varje besök är vi lika nöjda och börjar längta tillbaka redan på flyget hem. Det var mest av en händelse vi hamnade här första gången när maken hade spanat in en lockande vinaffisch på TUR-mässan, men oj vad turistrådet levererade på sina löften!

DSCF1775[1]

Staden i sig är ljuvligt vacker med sina gamla pittoreska byggnader och gränder, sina vackra målade kakelplattsfasader och en massa mysiga torg där man gärna sätter sig och tar um bica (en liten stark espresso) eller en svalkande Super Bock (en av de två stora lokala ljusa, blaskigt, törstsläckande ölsorterna). Att detta endast gör en ca 6,50 kr respektive 15-20 kr lättare i plånboken gör inte saken sämre.

DSCF1769[1]

Med våra positiva erfarenheter av Portugal och en inte allt för lång flight dit var det ett lätt val att lillemans första längre resa skulle gå hit. Föräldrarnas planer föll definitivt väl ut och den lille har trivts som fisken i vattnet. Med perfekt utsikt från sin sulky har han insupit både gamla monument och visningar av vinkällare, men allra största hiten var den livliga trafiken och alla motorcyklar. Hotellrummet på 10:de våningen hade till lillens stora lycka perfekta helfönster som tillät spaning över trafikstockningarna på motorleden en bit bort, såväl som toppenutsikt över himlens alla flygplan.

DSCF1782[1]

När man njutit färdigt av allt de gamla delarna av staden har att bjuda tar man den snabba och fina tunnelbanan ut till det supermoderna området Parque das Nações som byggdes till Världsutställningen 1998. Åt och shoppade gjorde vi där på köpcentret Vasco da Gama för att sedan vara riktigt laddade för ett besök på Oceanarium. Enligt utsago ska detta vara ett av världens finaste akvarium och det lär vår son helhjärtat skriva på.

DSCF1801[1] Efter att omedelbart ha förälskat sig i maskoten Vasco, så knatade lilleman runt i timme efter timme och pekade på, fascinerades av och oh:ade och ah:ade efter alla de graciösa vattenvarelserna som simmade förbi. Den lille herren som normalt är ganska blyg för andra barn försjönk snabbt in i sin egen lilla värld och var helt oberörd av hjorderna av portugisiska skol- och förskolebarn som levde rullan runtomkring. Snacka om toppenbra social träning!

DSCF1820[1]  Det här måste vi göra om snart igen, mamma och pappa!

DSCF1829[1]1 kommentar:

  1. Välkommen hem!
    Kan tänka mig att er semester söderöver har inneburit ett mer behagligt klimat än vad vår svenska försommar hittills presterat - men jag är glad att ni är tillbaka så jag äntligen får läsa dig igen. :)

    SvaraRadera