1 maj 2010

Klimatsmart vardagsmat, majMamman i det här huset har som bekant en förkärlek till närodlade råvaror och därmed är det nödvändigt att vara påläst om vad som är i säsong under årets olika månader. Nyttan av att handla och laga efter säsong har belysts många gånger förut, men det tål att påpekas igen att förutom att man gör klimatet en tjänst när man inte efterfrågar varor som fått resa från "långtbortistan", så inte bara smakar säsongens varor mer och bättre utan de är i regel också ett mycket kostnadseffektivt alternativ.

Till min stora glädje halkade jag häromdagen in på Hemköps nya pr-satsning i sociala media - Säsongsbloggen - och blev fast i en hel evighet. Synikern i mig vet att Hemköp naturligtvis vill sälja mer frukt och grönt till mig, men samtidigt är detta ett initiativ som fyller ett stort gapande hål i mitt universum. Inte någonstans har jag hittat en snabb och inspirerande guide att hänvisa till när jag mässar mitt säsongsbudskap till bekanta och obekanta, men här finns äntligen chansen att en riktigt bra och trevlig informationskälla har uppenbarat sig.

Hemköp säger att de vill hjälpa till att ge svaret på frågan ”Vad smakar egentligen bäst just nu?” och lite till. De riktar sin spotlight på grönsakerna och frukterna som är som allra bäst just nu, bjuder på handfast kunskap, matnyttigheter, kuriosa, topp tre tillagningssätt, krönikor, artiklar och säsongrecept i en salig blandning. Det här kan bli riktigt bra och med duktiga eko-kocken Ulrika Brydling ombord finns det goda utsikter att Hemköp får den draghjälp som Sara Begner gett Coop.
I maj tänker jag njuta av:
Sparris
Gräslök
Sallad/Ruccola
Spenat
Gurka
Tomat
Pepparrot
Dill
Persilja
Alla möjliga färska kryddor i kruka
Rabarber

Mot slutet av månaden, förhoppningsvis när- och härodlade:
Rädisor
Gul knipplök/salladslök
Knippmorötter
Zucchini

Från förra året finns det fortfarande:
Potatis
Kålrot
Persiljerot
Palsternacka
Selleri
Rödbetor
Vitlök

I "naturens delikatesshylla" plockar man alldeles gratis
Nässlor - jag ska prova soppa och pesto i år
Kajplök
Ramslök
Kirskål
Maskrosblad
Vildkrasse
Ängssyra
Fläder - till saft

Bilden är lånad från Säsongsbloggen


1 kommentar:

 1. Hej!
  Visst är det tråkigt när ens dyra saker som man bara vill ska funka efter att man en gång investerat i dem börjar hacka...=(
  Tur att jag har en pillrig make som gärna klurar mer än en gång=)

  Jag blir så imponerad av dig och din energi och din vilja att leva rätt och eftertänksamt...jag önskar att jag vore hälften så klok

  Må så gott!

  kram Emelie

  SvaraRadera