7 april 2010

Påskens ljuvliga lax

lax

Påsken firade lilla familjen som bekant i stuga långt ifrån det egna välutrustade köket. För att underlätta logistiken valde vi därför en mindre medhavd påsklunch till förmån för en lättlagad, men fullkomligt ljuvlig laxrätt på aftonens afton. Inspirationen kom från fina tidningen Lantliv som med nöje läses på lokala biblioteket så ofta det bara hinns med. Som vanligt blev det lite egna modifieringar till det ursprungliga receptet, vilket den blygsamma mamman dryftar sig påstå förhöjde smaken ännu en nivå.

Örtig parmesanlax , 4-6 rejäla portioner

3/4 kg benfri laxfilé
0,5 dl olivolja*
rivet skal och saft av 1,5 citron*
rivet skal av 1 lime
1,5 dl finriven parmesanost*
1 dl finhackade färska örter eller ca halva mängden torkade
2 msk flytande honung
0,5 msk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser till toppingen och bred över, tillaga mitt i ugnen ca 30 min(innertemp 55C). Originalreceptet föreslog att servera fisken kall toppad med räkor och dill, men jag föredrog varm och utan något som tog fokus ifrån den goda toppingen där honung, parmesan, citrus och örter gifte sig på ett magnifikt sätt.

Serverades med klyftpotatis som efter tillagning dränktes i en marinad av: 3 msk citronsaft*, 4 msk olivolja*, 1 finhackad rödlök* och en liten burk kapris*.

Kall sås på : 1 dl matyoghurt*, 1 dl creme fraiche*, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk honung*, lite dill, ev lite majonnäs*, salt och peppar

Grönt tillbehör efter tycke, vilket i stugan blev en enkel burk haricots verts och naturligtvis en gott vitt vin i form av Penfolds Rawson's Retreat Semillon Chardonnay (nr 6941).

*ekologiska ingredienserInga kommentarer:

Skicka en kommentar