6 februari 2010

Pizza

Liksom i förmodligen en majoritet av de svenska stugorna vankas det fredagsmys hos lilla familjen när pappan avslutat veckans arbetsvecka och “krupit upp ur saltgruvan”. Bortsett från ett obligatoriskt glas vin vankas det då och då en gammal favorit som numera också uppskattas av den nyaste familjemedlemmen – lilleman. P-I-Z-Z-A stavas det och naturligtvis är den hemmagjord. Mycket godare än köpepizza och till sisådär en femtedel av kostnaden av en hämtpizza.

Degen är superenkel och sköter sig i stort sett själv när man vägt och hällt ingredienserna i degblandaren. Efter att ha tröttnat på den fantasilösa basen “ren tomatpuré” kokar vi numera på gehör ihop en tomatsås på det som råkar finnas tillgängligt.

DSC09680

Pizzadeg, 2 plåtar

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

550 g vetemjöl*

1 msk olivolja*

1 tsk salt

Tomatsås

Färska tomater*

Lök*

Vitlök*

Socker*

Tomatpuré*

Oregano*, basilika

Salt o peppar

Pizzatopping

Salami*

Skivad rödlök*

Färska tomater*

Mozzarella*

Riven ost

Pinjekärnor*

Russin*

Oregano*

Lös jästen i lite av vätskan och kör sedan alla degingredienserna ett par minuter i degblandare. Låt jäsa en timma. Under tiden kokar du ihop tomatsåsen där proportionerna inte är så viktiga. Kavla ut degen, smeta ut tomatsåsen och lägg på alla ingredienser utom pinjekärnor, russin och oregano (dessa lägger man på när det bara återstår 2 min i ugnen). Baka 10 minuter i 275 C.

DSC09682 När mamman blir stor hoppas hon en dag på en pizzasten från Weber att använda på grillen och i den konventionella ugnen. Mat och odla planterade den idén här.

*ekologiska ingredienser3 kommentarer:

 1. Russin på pizza var nåt nytt! Höll jag på att skriva för jag minns att den tecknade figuren Charles Nonsens ville ha "pizza med kakao å russin". :-)

  SvaraRadera
 2. Underbar hemmgjord pizza!
  Gillr groddarna jag har ju som sagt groddar på allt jag äter.
  Ha det gott hoppas jag få se dina infrysna tulpaner.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Vad gott, måste göra egen pizza snart igen. Så gott.

  SvaraRadera