2 februari 2010

Någon som minns svinet?

svinet2

Med tanke på höstens fullständiga hysteri runt svininfluensevaccineringens vara eller inte vara, framförallt hos våra små telningar, är det intressant hur debatten och diskussionerna nu fullständigt falnat. Tack och lov verkar en majoritet av svenska folket tagit sitt förnuft till fånga och lydit råd om massvaccinering och detta i sin tur stoppade effektivt upp spridningen. Senast jag hörde var vi nere i sju konstaterade fall i veckan i hela landet, så det får konstateras att vaccineringen hade önskad effekt.

Jag kom att tänka på detta när jag läste notisen i GP om att den ansedda medicintidskriften The Lancet nu formellt äntligen drar tillbaka studien som slog larm om ett samband mellan autism och trippelvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund. Här skrev jag om denna i delar ovetenskapliga och totalt felaktiga studie som med hjälp av medias sensationslystenhet i längden fått negativa konsekvenser i form av att flera barn helt i onödan (och tyvärr i några fall med tragiska konsekvenser) insjuknar i sjukdomar som tidigare i stort sett var utrotade.

Tack och lov att media inte lyckades skrämma främst oss nippriga småbarnsföräldrar att mot allt förnuft låta bli att vaccinera våra älsklingar. Nu ska lilleman naturligtvis snart ta sin “tvåa” för att få bästa möjliga skydd för kommande säsonger.

Mer på Dagens Medicin, SvD, AftonbladetInga kommentarer:

Skicka en kommentar