19 januari 2010

Sune ynglar av sig

DSC09560 

Mammans inneboende kompis Sune ligger nu riktigt pyrt till fast att mamman hittills försvarat honom med näbbar och klor mot den kritiske maken. Här kan du läsa mer om när   Sune under makens protest flyttade in hos lilla familjen och i ärlighetens namn kan denna dag eventuellt bli hans sista hos oss – vi får se hur det går…

DSC09562

Häromdagen fick så Sune chansen att visa vad han går för och förhoppningen var att han även skulle omvända den kritiske maken. Maken har ju ihärdigt hävdat att allt bröd bakat på surdeg är för surt för honom och mamman gjorde därmed ett tappert försök att fjäska in Sune med ett riktigt fullmatat fruktbröd på surdeg. Det mättes, blandades i en evighet, jästes 1+3+3 timmar med noggrann vikning av degen där emellan och slutligen gräddades brödet i hög-, följt av låg temperatur med en dusch av vatten och utluftning av ugnen i mellantiden. Ganska pyssligt alltså!DSC09563

Resultatet var utsökt direkt och varmt ur ugnen, men tyvärr degade brödet till sig i mitten och (den vanligtvis så mogne och till frugans hushållsexperiment normalt sett positivt inställde) maken har till denna dag vägrat smaka. Nåväl, skam den som ger sig och nu på morgonen sattes ännu en surdeg för lantbaguetter. Lagom till lunch var det dags att ta upp degen för vikning mellan jäsningarna (1+3+3 timmar…igen!) och det var då mamman och Sune först riktigt kom på kant med varandra. Till skillnad från fruktbrödet var degen lös, seg, allmänt eländig och lyckades kleta ner både mamman och hela köket (inklusive nytvättade Pappelinamattan – grrrr!) med därpå förljande vansinnesutbrott. Sune har nu pudrats med massor av mjöl, tämjts något-så-när, men vid kvällens avsmakning ligger hans lilla surdegshuvud definitivt under bilan. Forts följer…

Fram tills dess försöker mamman lugna ner sig med följande övertygande fakta (och en rejäl köksrengöring!): “att baka med surdeg ger gott och saftigt bröd med lång hållbarhet. Surdeg i sig är en odling mjölksyrabakterier som gör susen för näringsvärdet. Mineraler frigörs från ett ämne, fytat, som då kan tillgodogöras i kroppen istället för att hamna i toaletten.” Vi får se om det är Sune eller mineralerna som hannar i avloppsledningen imorgon!



3 kommentarer:

  1. Hmmmm! Du har just genom livets enorma vishet erfarit varför; tråkiga, svårlösta, jobbiga, efterhängsna, svårdelegerade, osv..
    osv uppgifter benämnes SURDEGAR.
    VSB
    Gråpäronet

    SvaraRadera
  2. Som surdegsintresserad antar jag att du känner till Pain de Martins blogg? Han skrev ett inlägg i måndags om bra metoder att mata sin surdeg och om den blev väldigt tunn och för lättflytande (och kladdig) rekommenderar han i sitt senaste inlägg mer mjöl för att få den lagom fast igen.

    SvaraRadera
  3. Väntar med spänning på fortsättningen...:)

    SvaraRadera