30 januari 2010

Snälla låt oss slippa förpackningarna

unpackaged

I dagarna har det på några av mamman favoritbloggar funderats mycket runt alla fasansfullt onödiga och opraktiska förpackningar som vi släpar hem från affären i tid och otid. Loa med ecolocobloggen skrev här om hur hon retar sig på de onödiga och bevisligen oekonomiska “takåsförpackningarna med kork” eftersom 8-10% (enligt Johanna Berlin, forskare på SIK) av innehållet stannar kvar i förpackningen (inte att förglömma hur mycket svårare det blir att återvinna en pappersförpackning med en integrerad plastdetalj!).

Emelie med den kloka bloggen (och därtill målet att leva som hon lär) Ett liv utan plast har här några bra förslag på hur man minskar sin plastkonsumtion – bl. a. föreslås att handla så mycket som möjligt i lösvikt och att avstå från plastpåsar till frukt och grönt. Detta fick mig osökt att tänka på ett fantastiskt initiativ som jag läste om häromdagen.

I mammans gamla hemstaden London, närmare bestämt i stadsdelen Finsbury, finns det sedan 2006 en affär som heter The Unpackaged Shop och den är just vad den heter – den brillianta idén att allt säljs i lösvikt och kunderna får själv ta med sig passande emballage eller tråg för det man önskar köpa. Genialiskt! Har man lätta påsar med sig är det bara att börja plocka, men ska man fylla en tyngre skål eller hink väger man den innan innehållet stoppas i.

Allt möjligt som lämpar sig för lösviktsförsäljning – från müsli till rengöringsmedel, kakao och allsköns färskvaror – finns att köpa och ett besök här ligger definitivt överst på mammans lista nästa gång det bär av till London. Vilken fantastisk affärsidé – kanske något att låna hem till gamla Svedala!? Skulle ni komma och handla hos mig då? Sa jag förresten att alla produkter är antingen ekologiska eller i alla fall närproducerade…?

Tänk vilken verklig påverkan man skulle kunna ha på kostnad, transporter, tillverkning av plast och papper, återvinning och massor av andra aspekter som man går och har lite halvt ont i magen över när man släpar hem alla förpackningar från affären för att bara ett par dagar senare släpa dem till återvinningen.3 kommentarer:

 1. Bra idé! Men det är egentligen bara att börja själv med det som redan finns i lösvikt.

  Man kan:
  - återanvända lösgodispåsen några gånger
  - ta med egna kassar (helst i tyg då, men också återanvända dem i plast några vändor)
  - använda samma fruktpåse flera gånger (om man anser sig behöva en fruktpåse - bananer kräver det inte, men det är t ex lättare att bära med sig 10 äpplen i en påse istället för i handen)

  Min mamma är ett BRA exempel på återanvändare. När hon köper mat ute (vilket hon gör ofta) så tar hon med sig salladsasken tillbaka under hela veckan. (Hon tycker att de blir lite äckliga med tiden, så hon byter en gång/vecka.)

  I restaurangen på min universitetsdel kan man få ta med sig egen matlåda, om man köper med sig mat från dem. Mycket praktiskt!

  Själv tar jag väldigt sällan kassar, utan använder väska eller tygpåse. Naturligtvis kan det ibland bli lite oplanerat och man behöver köpa sig en kasse. Men förbrukningen minskar ju drastiskt om man bara vill! (Borde kanske alltid ha en eller ett par tygkassar ihopvikta i jackfickan.)

  SvaraRadera
 2. Mycket bra idé. Jag skulle definitivt komma och handla hos dig!

  Är helt allergisk mot förpackningar och platspåsar. Släpar alltid med mig egna tygkassar till affären och här hemma sköljer vi ur och återanvänder bröd- och fruktpåsar.

  Angående valnötsbrödet jag bakade idag så kan jag säga att det blev väldigt gott. Men väldigt platt... Lyckades inte riktigt med den andra jäsningen (det jäste utåt istället för uppåt). Men man är ju envis, så jag tänker ge det ett till försök snart igen :)

  SvaraRadera
 3. Kan bara instämma i paniken över alla dessa förpackningar. Det känns som att återvinningskasarna i köket fylls på lika snabbt som de tömts...tänl då, om vi inte återvann alla förpackningarna? Då hade vi som fyrasbarnfamilj mehövt ha en jättesoptunna.
  Vore helt klart önskvärt med smartare/färre förpackningar, eller inte några alls...
  Bokmärker länken till London-butiken; ska dit i april, få se om jag har vägarna förbi?

  SvaraRadera