11 januari 2010

Klimatsmart vardagsmat, januari

rune

Årets stora ambition på klimatförbättringsfronten är att se till att lilla familjens konsumtion av mat blir betydligt smartare och en av de grundläggande reglerna blir då naturligtvis att äta sådant som är i säsong. Mammans stora guru på det här området är kocken Rune Kalf-Hansen som med sitt korståg för säsongsbaserad kost säger att man då inte bara får de bästa råvarorna utan också stödjer de lokala jordbruken och naturligtvis reducerar koldioxidutsläppen från mat som fraktas med lastbil eller flyg över hela kontinenter och mer därtill.

För den som eventuellt behöver fler argument för att övertygas på fronten att det är värt att lära sig mer om vad som är i säsong just nu kan det ju också nämnas att eftersom det ofta finns mycket av det som har just säsong, så hjälper marknadens krafter till att göra denna mat billig och prisvärd. För oss som är frälsta på ekologiska råvaror blir det tack och lov betydligt enklare att få tag på dem när dom har säsong här hemma - de är i finare skick (trots allt finns det ju en anledning till att hårt besprutade och behandlade varor ser fina ut betydligt längre!) och smakar gudomligt.

Sist, men inte minst gör säsongsberoende matlagning oss den stora tjänsten att vi får gå och längta lite och på så vis njuter än mer av varorna när det är dags - vem skulle vurma över jordgubbar till midsommar, tomater på sensommaren och svenska äpplen på hösten om vi kunde äta dem lika fina och smakrika årets alla dagar? Mer om Säsongsmat och Kalf-Hansens teorier om varför vi ska hålla oss till säsongens varor kan man läsa på programmet Toppforms hemsida här.

Så det är bara att sätta igång och plugga på listan för januaris bästa matvaror i säsong. Själv har mamman tagit stort intryck av gurun Rune och lagar nu mer mat utifrån vad jag hittar till bra pris och kvalitet, snarare än rantar till affären med en lista som inte kan kompromissas åt något håll.

I januari är det säsong för:
Potatis
Grönkål
Lök
Persilja
Jordärtskocka
Kålrot
Morötter
Palsternacka
Persiljerot
Purjolök
Selleri
Rödbetor
Rödkål
Vitkål
Vitlök
Svartrot
Endiver
Rättika
Salladskål
Brysselkål
Äpplen
Räkor - KRAV, Dags att frossa i räkor i SvD
Sej
Hummer, S, burfångad
Musslor, repodlade
Ostron
Sill/strömming
Odlad kravmärkt fisk
Gös
Abborre
Gädda Lamm - kolla att det är svenskt höstlamm
Vilt - kolla vilket som man får jaga just nu
Anka
Gås2 kommentarer:

 1. Vilken bra lista - det är lätt att man inte tänker på årstidsmat när man har allt framför näsan i butiken året runt!
  Pumpen hette visst quick-disk, den här är det; http://www.naturskyddsforeningen.se/butiken/naturprylar/for-alla-naturintresserade/quick-disk/
  Och det där besöket på MVC löste sig...hmmm

  SvaraRadera
 2. Tack för snabb uppdatering av säsongens råvaror.
  Att äta efter årstid är grymt underskattat men väldigt effektivt om man vill äta både gott och billigt.
  Ska just ställa mig och göra rotfruktspytt till middag..

  SvaraRadera