22 januari 2010

Improviserat fredagsbak

aldo

…blev resultatet när mamman till en kopp kaffe njutit av Rosa Marängers härliga bilder och inspirerande inlägg om bröd. Hålkakor är en gammal favorit som alldeles fallit i glömska och nu blev det bråttom att råda bot på det slarvet. Utan bil och med en liten tulting som idag vägrar ikläda sig mer än blöja och tröja fick det bli Cajsa Warg-metoden med en liten modifiering av bloggkollegans utmärkta recept:

Råghålkakor, 4st:

50 g jäst
25 g smält smör*
3 dl mjölk*
3 dl vatten
1 tsk salt
½ dl sirap*
2 dl rågsikt*
2 dl rågmjöl*
ca 10 dl vetemjöl special*

2 tsk malen fänkål

Smula jästen i en bunke, lös i en blandning av smält smör, mjölk och vatten (mamman orkar aldrig värma till 37 C utan låter degen jäsa lite längre första gången istället). Tillsätt salt, sirap, fänkål och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i några minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen och knåda den ytterligare nån minut. Dela den i fyra lika delar och rulla till bollar – platta ut till ca 20 cm i diameter. Lägg på plåt. Stansa ut ett hål i mitten, nagga och låt jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter. Grädda ca 15 min i 225C.

På tal om ingenting är mumsiga hålkakor för mamman intimt förknippade med härliga sommarfrukostar i barndomens Skanör. Som barn fick man på sommarmorgnar åka med pappa bak på cykeln ner till Bertas bageri för inköp av hennes “världsberömda” (i hela Skanör!) frukostbröd. Efter mödosamt köande bland all “badjävlar i badrock” (läs stockholmare som är på “landet” och då plötsligt tycker det är helt OK att shoppa iklädd badrock, våta badkläder och badtofflor – undras om de gör det hemma på fina adressen i hufvudstaden också?) fick man tillslut med sig sina godbitar hem i en prasslig påse med fult brunt 70-tals tryck för att sedan avnjuta dem under parasollen i trädgården.

Berta har förmodligen sedan länge sällat sig till de sina i bagarhimlen och nuförtiden kan man istället njuta ljuvlig italiensk glass med tillhörande cappuccino hos da aldo i Bertas gamla bageri på Mellangatan. För ett objektivt utlåtande huruvida glasskaféet är värt ett besök hänvisar jag gärna till härliga Tre tjejer i köket här.

Bilden blev jag tvungen att låna från da aldo bara för att den var så illustrativ av en tokig italienare…Inga kommentarer:

Skicka en kommentar